Elfogadták az Európai Unió csoki-egyezményét

Európa csoki-puritánjai lenyelték a békát: aláírták azt a kompromisszumos egyezményt, amely megengedné, hogy a kakaóvajon kívül más növényi zsiradékból készült csokoládét is forgalmazzanak az Európai Unióban. A tervezetet még jóvá kell hagynia az Európa Parlamentnek. Egy EU-tisztviselő szerint a parlamentben már megvan a kellő támogatottsága az egyezménynek.

A kompromisszum szerint Nagy-Britannia, Írország és Dánia forgalmazhatja ugyan más növényi zsiradék felhasználásával készült csokoládéit, de csak "Családi Tejcsokoládé" megjelöléssel. Belgium, amely elkötelezett a 100%-ban kakaóvajból készült csokoládé mellett, múlt kedden még meg tudta akadályozni az egyezség létrejöttét. A kompromisszum szerint azonban a törvényjavaslat nemsokára az Európa Parlament elé kerül. Egy tisztviselő úgy véli, Belgium és valószínűleg Hollandia a javaslat ellen fog szavazni. Rajtuk kívül Franciaország és Luxemburg nem hagyta még jóvá a tervezetet.
Az ellenzők attól tartanak, hogy ha a kakaóvajat pálmaolajjal és más növényi zsiradékkal lazítják fel, az súlyos következményekkel járhat a kakaóexportáló országok gazdaságára. Attól is tartanak, hogy az engedmény alááshatja a vásárlóknak a csokiba vetett bizalmát.
Az Európai Unió fogyasztja a világ kakaótermelésének mintegy felét. Jelenleg nyolc országban tilos a nem tisztán kakaóvajból készült csokoládé forgalmazása, ám ha a törvény életbe lép, minden tagországban készíthetnek és forgalmazhatnak olyan csokoládét, amely - 5%-ban - kakaóvaj helyett más növényi zsiradékból készült.

Ajánló: