Törökország mindenképp kivégzi Öcalant

Bülent Ecevit török kormányfő elutasított minden arra vonatkozó külföldi kérést, hogy Ankara ne hajtsa végre Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér halálos ítéletét. Ecevit Törökország belügyeibe való beavatkozásnak minősítette a Törökországnak szóló felhívásokat.

"Törökország nem köteles az Európai Unió felhívásának eleget tevő politikai döntést hozni, mert nem tagja a szervezetnek. Az EU mégcsak tagjelöltnek sem tekinti Törökországot. Hasztalan bármiféle nyomásgyakorlás. Senkinek nincs joga beleavatkozni a belügyeinkbe" - jelentette ki Ecevit.
Eközben török katonák az ország délkeleti részén, Tunceli tartományban összecsaptak kurd lázadókkal. A három-ötezer lövész amerikai gyártmányú, Cobra típusú harci helikopterek támogatásával vette fel a harcot az Öcalanhoz hű kurd gerillákkal, akik előző éjjel folyamatosan rakétákkal lőtték a hadsereg két hadállását. Azóta, hogy Öcalant halálra ítélték ez volt az első harci cselekményről adott jelentés. Esetleges áldozatról egyelőre nincs hír.
Az ítélethirdetés után a kurd lázadók eddig még nem adták jelét annak, hogy átfogó támadásra készülnének, pedig a török hadsereg szerint ez várható. A török katonák az ítélet óta nem kapnak kimenőt.
A török lapok az ítélethirdetés utáni napon egyöntetűen megelégedéssel fogadták az ítéletet, mind azt követelték, hogy Öcalant akasszák fel, csütörtökön azonban alábbhagyott a lelkesedés.

(MTI)

Korábban:

1999. július 1. csütörtök