A koszovói szerbek szerb és albán kantonokra osztanák a tartományt

A koszovói szerb egyházi-népi gyűlés tervezete szerint szerb és albán kantonokra kellene osztani Koszovót. Ezzel megszűnne a jelenleg is tartó viszály a két nép között.

Momcilo Trajkovics, a Szerb Ellenállási Mozgalom vezetője arra figyelmeztetett, hogy kudarc fenyegeti a nemzetközi közösségnek a többnemzetiségű Koszovóról alkotott elképzeléseit.
Belgrádi sajtójelentés szerint a koszovói szerb vezető erről Massimo Brutti olasz védelmi miniszterhelyettessel Gracanicában tartott találkozóján beszélt.
Trajkovics átadta Bruttinak a koszovói szerb egyházi-népi gyűlés tervezetét, amely szerb és albán kantonokra osztaná a főként albánok lakta szerbiai tartományt.

A Blic című belgrádi lap vasárnapi számában azt írta: a koszovói szerb lakosságból mára mintegy 50 ezer fő maradt a déli tartományban: közülük 20 ezren élnek Kosovska Mitrovica északi negyedében, mintegy 10 ezren Gnjilanéban és környékén. Pristinában körülbelül ezer szerb maradt a korábbi közel 40 ezres szerb lakosságból.
Dennis Mcnamara, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának balkáni megbízottja megígérte, hogy növelik a koszovói szerb menekülteknek szánt segélyeket: a szervezet 20 millió dollárról 60 millióra emeli az idén e célra előirányzott összeget.

Roland Lavoie, a nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) szóvivője közölte, hogy néhány kisebb incidens ellenére az elmúlt nap viszonylag nyugodtan telt a tartományban. Kosovska Mitrovicában két szerbet albánok sebesítettek meg.
Donja Dubnicában egy kamaszfiú lábait letéple egy akna.
A déli Prizren környékén vasárnap hajnalban német katonákra lőttek rá, ám senki sem sebesült meg súlyosan közülük.

(MTI)

Ajánló:

A háború összefoglalása

Korábban:

1999. 08. 15.