Izrael továbbra sem hajlandó kompromisszumot kötni a kivonulásról

Az izraeliek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy csak október 1-jén kezdjék meg a ciszhordániai kivonulás második szakaszát. Ezzel kiváltották a palesztin tárgyalófelek haragját.

Izrael vasárnap ismét azt a tervét próbálta erőltetni a palesztinokkal szemben, hogy csak október 1-jén kezdi meg a ciszjordániai kivonulás második szakaszát. Ez a palesztin tárgyalófelek haragját váltotta ki. Szerintük Izrael úgy tárgyal velük a kivonulásról, mintha ők nem is lennének résztvevői a megbeszéléseknek.
Ehud Barak izraeli kormányfő a vasárnap reggeli kormányülésen közölte kabinetje tagjaival, hogy a hadsereg szeptemberben elkezd felkészülni a kivonulásra. A kormányülésről kiadott közlemény szerint Barak azt tervezi: az októberi kivonulást párhuzamosan kell végrehajtani azzal, hogy a palesztinok teljesítik az izraeli-palesztin megállapodások rájuk vonatkozó részeit.

Izraelnek a Wye-i izraeli-palesztin megállapodások értelmében ki kell vonulnia az általa megszállt palesztin területek 13,1 százalékáról. Az előző izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu tavaly novemberben végrehajtotta a kivonulás első menetét, de a többit felfüggesztette, mert szerinte a palesztinok nem teljesítették vállalásaikat.
Barak megválasztása előtt azt ígérte, hogy ha miniszterelnök lesz, gyorsan megvalósítja a kivonulás második és befejező harmadik lépését. Azóta azonban, hogy kormányfő lett, szeretné ha az utolsó fázist a palesztin területek végső státusáról tartandó tárgyalásokkal párhuzamosan valósítanák meg.
Jasszer Arafat palesztin elnök azt akarja, hogy a kivonulás még az év vége előtt végleg megvalósuljon.

(MTI)

Korábban: