Suharto indonéz ex-államfőt ismét kórházba szállították

Belső vérzéssel kórházba szállították Suharto volt indonéz államfőt nem egészen egy hónappal azután, hogy szélütés érte - jelentette be szombaton személyes kezelőorvosa.

Suharto
Suharto
Ibrahim Ginting közölte, hogy a 78 éves volt elnököt a jakartai Pertamina kórházban ápolják, és állapota jónak mondható. Az AP amerikai hírügynökség tudósítója a kórházban nevük elhallgatását kérő orvosoktól úgy értesült: a sebészek már szombat éjszaka vagy vasárnap meg akarják műteni Suhartót, hogy elállítsák a vérzést.

A kezelőorvos mindössze annyit árult el, hogy szombat hajnalban belső bélvérzést diagnosztizált betegénél, aki megnyugtató állapota ellenére kórházi vizsgálatra és kezelésre szorul. Nem tudta megmondani, hogy Suharto mennyi ideig marad a kórházban, amelynek tulajdonosa az egyik állami olajvállalat.

A volt elnök ügyvédje az AP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Suhartónak már péntek este gyomortáji fájdalmai voltak.

Kórházi források szerint a volt államfőt szombat reggel mintegy másfél órán át vizsgálták az intenzív osztályon, ahonnan tolóágyon, oxigénmaszkkal az arcán egy egyszemélyes kórterembe szállították át.

Betegségéről további részletek nem ismertek. Hat multimilliomos gyermeke közül három szombaton meglátogatta betegágyánál.

Suharto július 20-án szenvedett - orvosai és családja szerint - enyhe gutaütést, azóta mozgásában korlátozott, és akadozva beszél. Akkor tíznapos kórházi kezelés után hazaengedték jakartai otthonába, amelyben valóságos magánklinikát rendeztek be számára.

(MTI)