A koszovói és a boszniai békefenntartók közös parancsnokság alá vonását tervezi a NATO

A Jane's Defence Weekly című brit védelmi szaklap szerint a NATO illetékesei közös parancsnokság alatt akarják egyesíteni a békefenntartó műveleteket Boszniában és Koszovóban a következő évtől a katonai erők jobb kihasználása okán.

A hetilap szerint a közös parancsnokság létrehozására előterjesztendő javaslat célja, hogy csökkentsék a békefenntartó műveletekben részt vevő országok terheit. Amerikai védelmi illetékesek a szaklap tudósítójának elmondták, hogy a jelenleg 31 ezer főt kitevő boszniai SFOR-erőket 20 ezer fő körülire tervezik csökkenteni, és az év végéig kisebb karcsúsítás várható a jelenleg 55 ezres koszovói KFOR-erőknél is.

A légi támogatás tekintetében egyetlen csoportot tervezünk, amely mind a boszniai, mind a koszovói légtérben járőrtevékenységet folytat - mondta az amerikai védelmi minisztérium balkán szakértője. "Takarékoskodni lehet az emberi erővel, csak úgy mint a logisztikával, a parancsnoki, irányító, kommunikációs rendszerrel, a felderítéssel, a légi járőrözéssel... Különösen a kisebb európai NATO-szövetségeseket terhelte meg az, hogy lehetőségeik határaihoz érve vesznek részt mind a koszovói, mind a boszniai békefenntartó műveletekben" - fejtegette az illetékes.

Mivel Koszovóban még igen ingatag a helyzet, és olyan feladatokat kell még megoldani, amelyek különleges figyelmet igényelnek, ezért a közeljövőben még nem gondolnak a missziók egyesítéséről. Emiatt ez a kérdés legkorábban a jövő évben kerülhet napirendre - nyilatkozta az amerikai szakértő.

(MTI)

Ajánló:

Információ a Boszniában tevékenykedő SFOR csapatokról. (angolul)