A svájci titkosszolgálat felfüggesztett főnöke tagadta, hogy titkos hadsereget építettek volna ki

Egyre többen hisznek a svájci titkosszolgálat volt könyvelőjének, aki azt állította: a szervezet főnöke titkos hadsereg létrehozásával bízta meg. A titkosszolgálat volt vezetője tagadta ezt.

Peter Regli, a svájci titkosszolgálatnak a szervezetnél kirobbant botrány miatt felfüggesztett főnöke cáfolta, hogy utasítást adott volna egy titkos hadsereg kiépítésére.
Reglit a Blick című lap idézte kedden. Ez a lap hozta nyilvánosságra azt, hogy Dino Belassi, a titkosszolgálat volt könyvelője, akit korábban 8,6 millió svájci frank elsikkasztásáért vettek őrizetbe, Bernben egy fegyverraktárt tartott fenn és azt állította, hogy Regli megbízta egy titkos hadsereg létrehozásával.
Szerinte Belassi e célra sikkasztotta el a pénzeket, bérelt konspirációs házat az ausztriai Grazban és tartott fenn fegyverraktárt mintegy 200 darab lőfegyverrel és jelentősebb mennyiségű munícióval.

Kedden a Blicknek adott interjúban Regli mellé állt Hans-Ulrich Scherrer vezérkari főnök. Scherrer Belassi állításait "puszta védekezésnek" minősítette, és kijelentette: Regli mindaddig bírja bizalmát, amíg be nem bizonyosodnak az ellen felhozott vádak.
A vezérkari főnök, akihez a titkosszolgálat is tartozik, értésre adta: a hadsereg ellenzi a titkosszolgálat teljes feloszlatását - amelyet immár többen követelnek - mert minden korszerű államnak szüksége van korai előrejelző rendszerre.

Svájcban eleinte senki nem akart hinni Belassi állításainak, de időközben az ügyészség nyomozást kezdett a szolgálat több magas rangú vezetője ellen. A svájci és osztrák lapok pedig emlékeztetnek arra, hogy 1990-ben kiderült: magas rangú katonatisztek a hadsereg vezetésének tudtával, de a politikai vezetés megkerülésével titkos katonai egységet építettek ki.

A P-26 kódnevű, "félkatonai gerillacsapat" az egész országban rendelkezett fegyverraktárakkal, 800 főből állt, és csak 1989-ben több mint tízmillió frankot költött saját céljaira a védelmi minisztérium költségvetéséből.
Akkoriban a P-26-tal egyidőben létrejött P-27 megjelöléssel egy "titkos titkosszolgálat" is. A legális titkosszolgálat pedig állításaival ellentétben adatokat gyűjtött "gyanús" személyekről, köztük a békemozgalom aktivistáiról, valamint a hadsereg olyan tisztjeiről, akik az akkoriban a kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párthoz tartoztak, és ezért megbízhatatlannak számítottak.

(MTI)

Ajánló:

Németül