Az Egyesült Államok kidolgozta a XXI. századra szóló védelmi tervezetét

A fehér házi nemzetbiztonsági tanács elkészítette a XXI. századra szóló amerikai védelmi stratégia tervezetét. Ebben olvasható, hogy fel kell készülni a terroristák, valamint a "bűnöző államok" összehangolt Amerika-ellenes támadásainak fokozódására.

A dokumentum szerint a lehetséges támadások akár nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyver alkalmazásával, akár pokolgépekkel vagy az információs rendszerek elleni "kibernetikai akcióval" is megvalósulhatnak. Washingtoni nemzetbiztonsági elemzők szerint a fejlett technológiához való könnyebb hozzájutás miatt a "bűnöző államok" és a terroristák rendelkezésére álló romboló erő nagyobb, mint valaha. Így az ellenfelek olyan kísértésbe eshetnek, hogy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát alkalmazzanak, esetleg információs támadást hajtsanak végre, fenyegetve a lakosságot és a létfontosságú országos infrastruktúrát.

A stratégiai koncepció szerint a XXI. század amerikai politika alakítóinak gazdasági, diplomáciai és katonai eszközöket egyaránt fel kell használniuk a fejlemények befolyásolására. A hadseregre tevékeny szerep vár, és továbbra is folytatandó Bill Clinton azon politikája, hogy esetenként, "a nemzetek magatartásának megváltoztatása érdekében" amerikai csapatokat kell a helyszínre küldeni.

A tervezet kidolgozói úgy vélekednek: a XXI. században két háború nem tör ki párhuzamosan.
A Pentagon jelenleg érvényes stratégiája leszögezi, hogy két háború egyidejű megvívásának képessége nélkül megkérdőjeleződne az Egyesült Államok világhatalmi helyzete, a nemzetközi közösségben vitt vezető szerepe, és Amerika nem lenne eléggé kívánatos biztonságnyújtó partner.

(MTI)