Holbrooke-ra nehéz idők várnak - írta a Washington Post

Az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövetét olyankor nevezték ki, amikor az ország ENSZ-en belüli megítélése a lap szerint a mélyponton van.

"Kemény másfél év vár Richard Holbrooke-ra, aki ezen a héten kezdi meg ténykedését az Egyesült Államok új ENSZ-nagyköveteként" - írta kedden a Washington Post.

A Bill Clinton által kiszemelt sztárdiplomata csak hosszú hónapok huzavonája után kapta meg a szenátusi jóváhagyást, mert a legkülönbözőbb - részben etikai, részben politikai - kifogások merültek fel vele szemben. Kiváló képességeit és felkészültségét senki nem vitatta, de felrótták neki, hogy számos esetben kamatoztatta a diplomáciában szerzett kapcsolatait és ismereteit saját üzleti céljaira, illetve hogy elhibázott irányvonalat megvalósítva, nem tudott tartós békét teremteni a Balkánon.

Az amerikai politikai rendszerben az ENSZ-nagyköveti tisztség de facto kormánytagságot jelent, vagyis nem olyan hivatásos diplomaták töltik be ezt a posztot, akik megbízatási idejüket rendszerint kormányváltás esetén is kitöltik, hanem olyan személyek, akik kiszolgálják az őket kinevező adminisztrációt.
Az Egyesült Államokban jövő novemberben tartanak elnökválasztást, és az új elnök 2001 januárjában lép majd hivatalba.

"Miközben az Egyesült Államok korábban soha nem tapasztalt mértékű befolyással bír a világra, az ENSZ-en belüli megítélése soha nem volt ilyen mélyponton" - írta a The Washington Post, érzékeltetve a Holbrooke-ra váró feladatok súlyát. Amerika már nem vesz részt abban a bizottságban, amely a főtitkár kétévenként előterjesztett költségvetési javaslatát bírálja el. Ugyanakkor az ENSZ-ben ma is nagyon sokan igénylik Amerika vezető szerepét és pénzügyi támogatását.

(MTI)

Ajánló: