Sikertelen választás esetén a kelet-timori autonómia-pártiak folytatják gerillaháborújukat

A kelet-timori függetlenséget ellenző pártok gyűjtőszervezete kedden a gerillaháború felújításával fenyegetőzött, ha az Indonézián belüli önkormányzat hívei kis különbséggel maradnak alul a jövő hétfői népszavazáson. Eközben James Foley, a washingtoni külügyminisztérium helyettes szóvivője azt állítja, kevés az idő arra, hogy a népszavazásig fegyveres ENSZ-békefenntartókat vezényeljenek Kelet-Timorba.

Tito Baptista, az Egyesített Front Kelet-Timor Autonómiájáért (UNIF) elnöke szerint, ha az önkormányzat-pártiak a szavazatok 40 százalékával veszítenek, ez elég ok lesz a következő 100 éves harcra.
Baptista elismerte, hogy a 20 éves indonéz uralom alatt követtek el hibákat - tetten érhető volt a korrupció és az emberi jogok megsértése -, de mindezen változtatni fognak a kiszélesített önkormányzat alatt.
Megvádolta az 53 millió dollárba kerülő, és mintegy 450 ezer választásra jogosult polgárt megmozgató népszavazást szervező ENSZ-képviseletet (UNAMET), hogy részrehajló a függetlenségpártiak javára. Nézetét osztotta az Indonéziában kormányzó Golkar Párt elnöke, Akbar Tandjung is, miután egynapos látogatást tett a népszavazásra készülő volt portugál gyarmaton. Hazautazása előtt kiemelte: a Golkar Párt az UNAMET elfogultsága ellenére tiszteletben fogja tartani az eredményeket.

Az UNAMET kedden bejelentette: 24 indonéz politikai szervezet a népszavazásra nem kaphat hivatalos megfigyelői státust, mert túlságosan szoros kapcsolatot tartanak fenn a jakartai kormánnyal.
Az ellenőrzéstől eltiltott szervezetek között van a Habibie indonéz elnök pártjához, a Golkarhoz kapcsolódó Permuda Pancasila ifjúsági szervezet.

Az indonéz hadsereg nem engedett beutazni Kelet-Timorra egy amerikai újságírónőt, a New York-i székhelyű Pacifica rádió munkatársát, aki tudósítani szeretett volna a történelmi jelentőségű népszavazásról. Amy Goodman telefonon mondta el az AP amerikai hírügynökség tajvani tudósítójának, hogy a bali repülőtérről egy Tajpejbe induló repülőgépre szállították fel. A vámtisztviselők közölték vele, hogy neve szerepel a jakartai védelmi minisztérium 206 személyt felsoroló listáján, akik nem kaphatnak beutazási engedélyt Kelet-Timorra.
Az AP érdeklődésére a bevándorlásügyi hivatal egyik illetékese megerősítette, hogy Goodman szerepel a tiltólistán. Az újságírónő az intézkedés hátteréről elmondta: a Pacifica rádióban olyan riportokat adott közre, amelyekben kelet-timoriak vallottak arról, hogyan terrorizálják az indonéz hadsereg és rendőrség által támogatott halálosztagok a helyi lakosságot, hogy megakadályozzák a népszavazást.

A kelet-timori ENSZ-képviselet és emberi jogi szervezetek már többször hangoztatták, hogy az indonéz hatóságok szervezik és fegyverezik fel a függetlenségellenes milíciákat.

A népszavazás előtti kampányidőszakban véres cselekmények sora követte egymást az Indonéziához kötődő csoportok kezdeményezésére.
Tom Harkin amerikai demokrata szenátor - aki körutat tett az egykori portugál gyarmaton - úgy véli félő, hogy a népszavazás is erőszakba torkollik, ezért ENSZ-katonákat kellene oda vezényelni.
Az amerikai külügyminisztériumi helyettes szóvivője technikailag azonban nem tartja lehetségesnek katonai ENSZ-kontingens összeállítását augusztus 30-ig, és Washington különben sem akarja "megfosztani Indonéziát a felelősségtől" a kelet-timori népszavazás békés lebonyolítását illetően.

(MTI)

Ajánló:

Legfrissebb hírek, a népszavazásra készülő volt portugál gyarmatról. (angolul)

Korábban:

(1999.08.23.)