Sztyepasin a Jablokoval kötött választási megállapodást

Szergej Sztyepasin volt orosz kormányfő a liberális Jabloko párttal kötött választási megállapodást. Eszerint a decemberi dumaválasztásokon neve szerepel a pártlistán, s egyéni választókörzetben is indul Szentpétervárott.

A két héttel ezelőtt posztjáról menesztett Sztyepasin több jobboldali tömörüléssel is kacérkodott, de egyikkel sem tudott megállapodást kötni, és a múlt héten eredménytelenül zárultak a Jablokóval folytatott egyeztetései is. Kedden este azonban Szentpétervárott Grigorij Javlinszkij, a Jabloko vezetője és az alig három hónapos miniszterelnöksége alatt komoly népszerűségre szert tett Sztyepasin már a választási megállapodásukat jelentette be. A Jabloko ennek megfelelően támogatja Sztyepasin képviselő- jelöltségét abban a szentpétervári egyéni választókörzetben, ahol a tavaly novemberben meggyilkolt Galina Sztarovojtova, az orosz demokratikus közvélemény egyik kiemelkedő alakja volt képviselő. Sztyepasin viszont vállalta, hogy a választási eredmények kihirdetéséig nem fordít hátat a Jablokónak. Ez azért fontos, mert a pártokat törlik a választási jegyzékből, amennyiben képviselőjelöltjeik egynegyede a kampány során visszamondja részvételét.

Figyelemre méltó, hogy a Jabloko választási listáján egyelőre nem határozták meg Sztyepasin helyét. Ez azt jelzi, hogy Javlinszkij és Sztyepasin csak a dumaválasztásokra kötött szövetséget, a jövő nyári elnökválasztás már egészen más téma lesz.

(MTI)