Törökország ismét a fejlődő országok közé csúszhat a földrengés miatt

Az egy héttel ezelőtt bekövetkezett földrengés pusztítása miatt Törökország ismét fejlődő országgá válhat. Így elveszítené az utóbbi másfél évtized gazdasági fellendülése révén elért küszöbországi státusát.

Az esseni székhelyű Turkológiai Tanulmányok Központja által összeállított dokumentum rámutat: az augusztus 17-én bekövetkezett földrengés a legsúlyosabb természeti csapás, amely Törökországot újabb kori történetében érte. Ezt az állítást nem csupán a halálos áldozatok rendkívül magas száma, de a gazdaságot ért károk is alátámasztják. Az iparban, a termelő berendezésekben és az infrastruktúrában mintegy 12 milliárd (más források szerint 20 milliárd) dollárnyi kár keletkezett. Az izmiti olajfinomító elpusztulása miatt 35 százalékkal csökkent a török benzingyártás. A gazdaságot ért veszteség több mint fele az ország 1998-ban elért exportbevételének. Amennyiben nem érkezik érezhető méretű külföldi segítség az újjáépítéshez, akkor Törökországot az a veszély fenyegeti, hogy küszöbországból ismét a fejlődő országok közé csúszik vissza – olvasható a tanulmányban.
A természeti csapás éppen azt a térséget sújtotta, amely gazdaságilag a legfejlettebbnek számít. Isztambul vonzáskörzetében és a Márvány-tenger mentén él a török választópolgárok egyharmada, Isztambul lakosainak a száma meghaladja a 15 milliót. A metropolis Törökország gazdasági központja. Az idegenforgalom szempontjából szintén kiemelkedően fontos Isztambul és környéke.

(MTI)

Korábban: