A Kilimandzsáró meghódítására készül tizenegy vak gyerek

Afrika legmagasabb hegycsúcsának, a Kilimandzsárónak a meghódítására készül 11 brit és afrikai vak vagy gyengén látó tinédzser. A vasárnap kezdődő és hat napra tervezett expedíció célja, hogy minél több szembetegségben szenvedő afrikai és ázsiai gyermek gyógyulásához gyűjtsenek pénzt. A gyerekek bizakodóak, pedig némelyikük csak a színeket és a formákat látja, azonban abban reménykednek, hogy valamit mégis csak megpillanthatnak a hatalmas hegyből.

A gyerekek az 5.895 méter magas Afrikai csúcs megmászását hat napra tervezik. Reményeik szerint a Kilimandzsáró meghódításának örömén túl, körülbelül 110.000 dollárt is sikerül összegyűjteniük, amiből 5000 hályogtól szenvedő afrikai és ázsiai gyermek szemének világát adhatnák vissza.

Az ugandai származású 17 éves Peter Nyombi soha sem fogja meglátni a Kilimandzsáró hófedte csúcsait, mert 4 évvel ezelőtt maláriában elveszítette a látását. Éppen azért indul a nem éppen könnyű túrán, ugyanis a világnak és saját magának is azt szeretné bebizonyítani, hogy egy vak gyerek is úgy tud élni, mint egy egészséges. Elmondta, hogy felkészült a kihívásra. ''Sokan azért félnek a hegymászástól, mert azt gondolják, hogy nehéz és meg is halhatnak. Azonban én meg akarom mutatni, hogy a vakság nem jelenti azt, hogy nem csinálhatsz semmit ''– mondta a csapat végső összeállítása után a tettre kész fiú.

A 14 éves skóciai Deborah Langan hegyibetegségben szenved, melynek következtében a magassággal arányosan kevesebb oxigénhez jut a szervezete. A kislány a Kilimandzsáró lejtőin szeretné legyőzni betegségét. Véleménye szerint a túra, számára nem csak izgalmas, hanem a magasság miatt veszélyes is lesz. Azonban hozzátette, hogy csak azután csatlakozott a társasághoz, miután az édesanyja egy szembetegségben szenvedő gyermekek szüleinek készült lapban olvasott az expedícióról.

A 11 résztvevő közül négyen Kenyából, öten Angliából, egy-egy gyerek pedig Tanzániából és Ugandából érkezett az expedícióra. A 14 és 24 év közötti fiatalok kilenc hónap kemény munkájával készültek a megmérettetésre, így a végső csapatban már csak az igazán felkészültek kaptak helyet.

A hegymászókat természetesen látók is segítik a terv végrehajtásában és remélhetőleg szeptember 2-án sikerrel felérnek a csúcsra.

A hegymászást szervező Sight Saver International segélyszervezet szóvivője szerint a túra legfontosabb eleme a csoport munka lesz. A semmit, vagy csak foltokat látó gyerekek igazán egymásra és látó társaikra vannak utalva.

Ha önt is érdekli a nem mindennapi expedíció, akkor kövesse nyomon!
Kilimandzsáró Expedíció 1999

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Képekkel illusztrált történet, egy másik hódításról. (angolul)