A szerbek bíróság elé idézik a nyugati országok vezetőit

Bírósági idézést küldött a belgrádi igazságügy-minisztérium Bill Clinton amerikai elnöknek és más nyugati vezetőknek háborús bűncselekmények vádjával, amelyeket polgári lakosok ellen követtek el Jugoszlávia NATO-bombázása idején.

Clintonon kívül idézést kap Madeleine Albright amerikai külügyminiszter és William Cohen védelmi miniszter, Tony Blair brit kormányfő, Robin Cook külügyminiszter és George Robertson védelmi miniszter, kinevezett NATO-főtitkár, Jacques Chirac francia államfő, Hubert Védrine külügyminiszter és Alain Richard védelmi miniszter, Gerhard Schröder német kancellár, Joschka Fischer külügyminiszter és Rudolf Scharping védelmi miniszter, valamint Javier Solana távozó NATO-főtitkár és Wesley Clark, a szövetség európai haderőinek távozó főparancsnoka.

A jugoszláv igazságügy-minisztérium nyilatkozatából, amelyet a Tanjug hivatalos hírügynökség ismertetett, nem derül ki, mikor kellene a nyugati vezetőknek megjelenniük a bíróság előtt és az sem, mi módon kézbesítik az idézést.

A szerbiai gimnáziumokban és főiskolákon szeptember elsején az "Jugoszlávia elleni NATO-agresszióról" való megemlékezésekkel indul a tanév. Mint Jova Todorovic szerb oktatási miniszter pénteken az állami televízióban elmondta, az új tanév a nemzeti himnusszal és a légitámadások elleni "nemzeti ellenállásról" szóló órákkal kezdődik.

(MTI)