Egy NATO kém adatokat szivárogtatott az oroszoknak a jugoszláviai légitámadásokról - állítja egy skót lap

A skót Scotsman című újság szerint a NATO jugoszláviai hadműveleteiről közölt titkos információkat egy kém az orosz titkosszolgálatnak, amit azok a belgrádi vezetésnek továbbítottak. Az orosz titkosszolgálat nem reagál a vádra.

Az újság pénteki számában NATO forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy a szervezet egy munkatársa a repülési és bombázási titkos tervekről szivárogtatott ki információt az orosz titkosszolgálatnak. Az oroszok azokat tovább adták a szerbeknek, ami lehetővé tette, hogy a belgrádi vezetés felkészüljön a támadásokra, megtisztítsa a támadásra váró területet, befogja és lelője a gépek némelyikét.

A hivatalnokot - akinek nemzetiségét nem közölték - már március végén letartóztatták, nem sokkal azután, hogy a NATO megkezdte Jugoszlávia elleni légi csapásait, azonban eddig titokban tartották.

Oroszország végig ellenezte a nyugati szövetségesek támadásait, melyek 11 héten keresztül tartottak ortodox hittestvéreik ellen.

Az orosz titkosszolgálat a szokásoknak megfelelően azt a gyakorlatot folytatja, amit a világ egyéb titkosszolgálatai is, hogy nem reagál a szervezetet vagy azok tagjait, vagy csak tagjainak vélt egyének ellen indított támadásokra.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

(abgolul)