Ezrek meneteltek a koszovói rabok szabadonbocsátásáért

A több ezer tiltakozóhoz, akik a koszovói albán rabok szabadonbocsátását követelék a szerbiai börtönökből, csatlakozott Bernard Kouchner ENSZ képviselő. A tüntetők pénteken vonultak át Pristinán.

A tüntetők fehet fehér csíkos pólót viseltek, melyre ezt a szlogent írták: " Mi vagyunk ők". Ezzel fejezték ki együttérzésüket a rabokkal. A tüntetés alatt eltűnt családtagjaik fényképeit mutogatták. Az aktivisták szerint körülbelül 7000 albán tűnt el a NATO bombázások alatt, és azt gyanítják, hogy sokan kerültek szerb börtökbe közülük.

Bernard Kouchner ENSZ megbízott a Jugoszláv kormányhoz fordult, hogy adjanak egy listát mindazokról, akiket fogva tartanak. A tüntetőknek azt mondta:"Óriási nyomást kell gyakorolnunk rájuk az eltünt személyek listájáért. Az elkeseredett családok várják a híreket. Az, hogy a családokat nem tájékoztatják hozzátartozóik hollétéről, megsért minden törvényt, az emberiségi jogokat és a Genfi Egyezményt.

A Nemzetközi Vöröskereszt már odaadta annak a körülbelül 2000 koszovói albánnak a nevét, akiket biztos, hogy szerbiai börtönökben tartanak fogva. De úgy gondolják, hogy ennél többen raboskodnak Szerbiában.

Hashim Thaqui, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetője és az ideiglenes kormány miniszterelnöke szintén részt vett a tüntetésen. A tüntetőkhöz szólva elmondta: "Ami a koszovói albánokkal történik a szerb börtönökben, az bűntett. Reméljük, ahogy nekünk is segített a nemzetközi közösség a felszabadulásban, úgy a raboknak is segít majd".

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

(angolul)