Nagyobb gondot fordítanak Amerikában az iskolák biztonságára

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban több, az embereket mélyen megrázó véres cselekmény történt iskolákban, illetve legutóbb egy Los Angeles-i zsidó napközi otthonban. Az új tanév közeledtével ezért az ország különböző részein a legváltozatosabb eszközökkel igyekeznek csökkenteni azt a veszélyt, amit a társadalom jelenleg alighanem egyes számú közellensége, vagyis a gyerekekre támadó, zavart lelkű, esetleg rasszista gyűlölettől is vezérelt, ámokfutó fegyveres bűnöző testesít meg.

Számos eset alapján egyes helyeken azt szűrték le, hogy a diákokat elsősorban sötét lelkű iskolatársaktól kell félteni: némely iskola bejárata repülőtéri ellenőrző pontra emlékeztet, fémdetektoros ajtón lehet csak belépni. A kisdiákoknak néhol előírják, hogy ne zárt táskában, hanem átlátszó műanyagból készült, esetleg hálós táskában vigyék iskolaszereiket. A folyosókat biztonsági kamera pásztázza, a gyermekszemeket gyanakvásra ösztönzött pedagógus fürkészi: utasításba kapta, hogy az agresszív hajlamok legkisebb, kezdeti jeleit is "szűrje ki".

Los Angelesben a megyei önkormányzat illetékes testülete betiltotta a megye közterületein eddig rendezett lőfegyver-bemutatókat. Az ilyen vásári eseményeken eddig boldog-boldogtalan vásárolhatott lőfegyvert, nem nagyon nézték - a szaküzletben kötelezően nézni kell -, hogy a vásárló volt-e már büntetve erőszakos cselekmény miatt, vagy állt-e például pszichiátriai kezelés alatt.
A tilalom folytán idén nem tarthatják meg az immár három évtizedes múltra visszatekintő pomonai fegyverbemutatót, amit a világ legnagyobb szakvásáraként szoktak hirdetni.

Washingtonban azt találták ki, hogy azonnal száz dollár készpénzt fizetnek a hatóságok, ha valaki önként beszolgáltatja lőfegyverét. Az akció hatalmas sikernek örvend, olyan is volt, aki kézigránátot vitt be lőfegyver gyanánt. Egy második világháborús veterán pedig remegő kezekkel adott le egy annak idején hadizsákmányként büszkén elrakott német Lügert. Aligha tőle kellett volna félteni az iskolás gyerekeket.

(MTI)

Ajánló:

Online fegyvervásárlás Amerikában. (angolul)

Korábban:

(1999.05.21.)