Öngyilkosság a római Szent Péter bazilikában

A vatikáni Szent Péter bazilikában a főoltár közelében egy félreeső sarokban agyonlőtte magát egy nyugdíjas dél-olaszországi férfi. Tettének indítéka ismeretlen. A templomot "jóvátételi rítus" keretében tisztítják meg a véres, erőszakos cselekménytől.

Szent Péter székesegyház
Már mások is választották öngyilkosságuk színhelyéül a Vatikánt, de első ízben oltotta ki saját életét valaki a kereszténység szimbólumának számító Szent Péter székesegyház belsejében, felszentelt területen.

A dél-olaszországi Bariból Rómába felutazott férfi pisztolyával lőtte szájon magát csütörtökön délután. Szemtanúk szerint nagy vértócsa maradt utána és vér fröcskölődött a falakra, az oszlopokra is. A tragikus eset után két órán át zárva maradt a katedrális a hívek és a turisták előtt.
A vérben ázó férfiról egy ausztrál turista videofelvételt készített, de azt az olasz tévék eddig nem mutatták be.

Egyelőre nem tudni olyan búcsúlevél létéről, amelyben Benedetto Mininni magyarázatot adna tragikus tettére vagy a helyszín kiválasztására. Családja és környezete nyugodt embernek ismerte, nem tudtak arról, hogy komolyabb problémái lennének.

A Szent Péter székesegyház bejáratánál nincs fémdetektoros ellenőrzés, a kapunál posztoló őrök csak arra vigyáznak, hogy a látogatók illő öltözékben lépjenek be. Fémdetektoros ellenőrzést csak jelentősebb rendezvények alkalmával végeznek.

A múltban többen a bazilika Michelangelo tervezte kupolájának erkélyéről vetették a mélybe magukat, legutóbb 1992-ben egy 22 éves olasz nő. 1984-ben egy 63 éves sofőr lőtte agyon magát a Vatikán Szent Damáziusz udvarában, s ugyanabban az évben egy 29 éves római egyetemista nő vetette le magát a kupola teraszáról.

A legnagyobb feltűnést keltő öngyilkosság azonban tavaly májusban történt, amikor Cédric Tornay svájci gárdista végzett magával, miután máig sem tisztázott indítékból agyonlőtte a pápai testőrség parancsnokát és annak feleségét.

Ugyancsak tavaly, januárban egy szicíliai homoszexuális férfi benzinnel felgyújtotta és halálra égette magát a Szent Péter tér oszlopsora alatt elkeseredésében a kirekesztettség fölött, amelyért ő a katolikus egyház elítélő magatartását is hibáztatta.

(MTI)

Ajánló:

A kereszténység fellegvárának információi. (angolul)