Törökország megbocsát a kurd függetlenségért harcolók egy részének

A török parlament csütörtökön jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében megbocsátásban részesülhet a kurd függetlenségéért, vagy legalábbis autonómiáért küzdő szakadárok egy bizonyos köre. A törvény azonban nem vonatkozik Abdullah Öcalanra, a Kurd Munkáspárt (PKK) halálra ítélt vezérére, és a szakadár szervezet más vezetőire.


Megfigyelők szerint ez lehet a törökországi kurdok által 15 éve kirobbantott fegyveres harc lezárása felé vezető úton az első érdemi lépés. Másfél évtized alatt mintegy 37 ezren vesztették életüket az ellenségeskedésekben.

Az 550 fős török parlament 256 tagja volt jelen a szavazáson. Közülük 214-en szavaztak a tervezet elfogadására, 33-an ellenezték azt és 9-en tartózkodtak.

A "bűnbánó" törvény - ahogy azt alkotói elnevezték – vonatkozik mindazokra a kurd szakadárokra, akik ténylegesen nem vettek részt harcokban, nem fogtak fegyvert a török állam ellen, vagy megadják magukat, illetve információkkal szolgálnak a Kurd Munkáspártról (PKK).

Az ankarai parlament egy nappal azt követően hozta meg a törvényt, hogy a PKK közölte: fegyveresei megkezdték kivonulásukat Törökország délkeleti részéből. Korábban Öcalan is arra szólította fel híveit, hogy tegyék le a fegyvert.

Kurd részről állítólag kedvezően fogadták az új törvényt. Mehmet Dogan, a Kurdisztáni Nemzeti Felszabadítási Frontnak (ERNK), a PKK politikai szárnyának a szóvivője Németországból telefonon nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a török parlament döntése a békefolyamatot fogja erősíteni.

A török kormány korábban is hozott a mostanihoz hasonló rendeleteket, de ez az első olyan dokumentum, amelyet a parlament is szentesített. A törvényt hatályba lépéséhez még Süleyman Demirel elnöknek is jóvá kell hagynia.

(MTI)

Ajánló:

Kurd történelem, a párt közleményei. (angolul)

Korábban:

(1999.06.29.)