A boszniai exelnök új választást sürget

Az elűzött boszniai szerb elnök, Nikola Poplasen azt állítja, hogy új választást kellene tartani az ország szerbek lakta részén, mert a jelenlegi képviselők nem tisztelik az alkotmányt, és rossz kormányt alakítottak.

A boszniai békéért felelős nyugati országok tavaly márciusban arról döntöttek, hogy lemondatják Poplasent, mert személye gátolja a béke megszilárdítását. Poplasen elutasította visszahívását.

Poplasen most levélben szólította fel a boszniai szerb miniszterelnököt, Milorad Dodikot és a képviselőház elnökét, Petar Djokicsot, hogy szeptember 3-án fejtsék ki véleményüket a szerb parlament feloszlatásáról.

A levélben az áll, hogy ha a két politikus nem reagál az őket ért vádakra, akkor Poplasen úgy értelmezi azt, mintha elfogadnák azokat.

A boszniai főmegbízott szóvivője szerint Poplasen nem gondolkodhat a parlament feloszlatásáról, mert már nem elnök.

Hat hónapja Poplasen ezzel szemben úgy viselkedik, mintha még mindig hivatalban lenne, és ő ülne a Banja Luka-i elnöki hivatalban. A nemzetközi közösség idáig tartózkodott attól, hogy erőszakkal mozdítsa el Poplasent.

Poplasen a parlament feloszlatását követően új választásokat tervez, mert elégedetlen a múlt szeptemberben megválasztott kormánnyal.

Dodik - akit 1998-ban a keményvonalasok űztek el - most a nyugat támogatásával vezeti a kormányt.

Poplasen azzal vádolja a boszniai szerb gyűlést, hogy nem védi a fontos területek sértetlenségét és szuverenitását, ugyanis Brcko városának a márciusi szerződés értelmében független területté kell válnia. Poplasen szerint ezt a hibát orvosolhatná a lakosság egy újabb választással.

Dodik nem reagált Poplasen vádjaira, azonban kijelentette, hogy kormánya gondoskodni fog arról, hogy az exelnök végre távozzon, és többé ne legyen joga ilyen és ehhez hasonló cselekedetekhez.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A szerződés teljes szövege. (angolul)