A timori milíciák blokádot terveznek

A Jakarta-barát kelet-timori milíciák egyik vezére azt tervezi, hogy a tartomány minden kijáratát kedden lezáratja, hogy a függetlenségi népszavazás után ne tudjon elmenekülni a politikai elit.

Lezáratom a kikötőket, a repülőtereket és az utakat, így ellenőrizhetjük, hogy a vezetők megpróbálják-e elhagyni Timort vagy sem - mondta Eurico Guterres, milícia vezér.

A függetlenséget vagy nagyobb autonómiát eredményező népszavazás kampányát véres ütközetek sora előzte meg. A választás eredményétől függően folytatódhatnak az erőszakos cselekedetek vagy tömeges népvándorlás is kezdődhet.

Guterres elmondta, hogy beszélt - a függetlenség-pártiak vezetőjével - Xanana Gusmaoval, aki szerinte egyben a függetlenség jövőjét is jelenti. A jelenleg házi őrizetben lévő vezetőt jakartai hírek szerint hamarosan szabadon engedik.

A függetlenség ellen küzdő Guterres milíciája is részt vett az elmúlt napok véres ütközeteiben, melyben sokan vesztették életüket.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Ismerje meg Kelet-Timort! (angolul)

Korábban:

(1999.08.27.)