Ismét kudarcba fulladtak az izraeli-palesztin tárgyalások

Továbbra sem sikerült megállapodnia az izraeli és a palesztin tárgyalófeleknek a politikai foglyok szabadon bocsátásáról.

Vasárnap a palesztin részről Szaeb Erakat, izraeli részről Gilad Ser által vezetett küldöttségek huszonnégy óra leforgása alatt három alkalommal is tárgyalásokat folytattak, végül azonban a foglyok kérdésében nem tudtak megegyezni.

A Wye Plantation-ban 1998-ban megkötött egyezményben Izrael vállalta, hogy visszaadja 750 palesztin politikai fogoly szabadságát. Eddig azonban csupán 250 embert engedett szabadon, akik közül mindössze 100 volt politikai fogoly, a többi köztörvényes bűntettekért elítélt személy.

A palesztinok ragaszkodnak további 650 politikai fogoly elengedéséhez, Izrael azonban biztonsági okokra hivatkozva legfeljebb 250-300 ilyen foglyot lenne hajlandó.

Ehud Barak izraeli kormányfő vasárnap este közleményben jelentette be, hogy a tárgyalásokon a megoldásig eljuttatott pontok egyikét sem ültetik át a gyakorlatba addig, amíg az összes vitás kérdésben nem jutnak megegyezésre. Barak azt mondta: szó sem lehet a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád szervezet egyetlen tagjának szabadon bocsátásáról sem.

(MTI)

Ajánló:

angolul

Korábban:

1999. augusztus 29. vasárnap