Ma szavaz Kelet-Timor lakossága a függetlenségről

Hétfőn hajnalban Kelet-Timoron megkezdődött a népszavazás arról, hogy a terület Indonézia része maradjon-e. A tartomány 850 körzetének 451 792 szavazásra jogosult polgára 200 választási központban voksolhat. Minden központban az ENSZ megbízottai felügyelnek - ők mindvégig jelen lesznek a szavazásnál, az urnák lezárásánál, szállításánál, és a szavazatok összeszámlálásánál.

A szavazócédulákon angol, indonéz, portugál és a helyi lakosság többsége által beszélt tetum nyelven szerepel az a kérdés, hogy elfogadják-e vagy elutasítják az Indonézia keretein belüli autonómiát.

"Óriási arányú a részvétel. Újabb és újabb ezrek jönnek. Figyelemre méltó, hogy minden megfélemlítési akció ellenére ennyien jöttek el szavazni" - mondta Hiro Ueki, az ENSZ Kelet-Timori Missziójának (UNAMET) szóvivője.

Xanana Gusmao, a házi őrizetben tartott kelet-timori függetlenségi vezető az ENSZ jakartai Információs Központjában adta le szavazatát.
A szavazás előtt a Timori Ellenállás Nemzeti Tanácsának (CNRT) vezetője felszólította a kelet-timoriakat, hogy éljenek a lehetőséggel és gyakorolják jogaikat. "A mai napnak óriási történelmi jelentősége van függetlenségi harcunkban" - mondta Gusmao. Miután leadta szavazatát, a kelet-timori függetlenségi vezető kijelentette: "Ma, a nemzetközi közösség előtt dönthetünk sorsunkról, jövőnkről, szabadságunkról és függetlenségünkről."
Az ellenzéki politikust 1992-ben 20 év börtönbüntetésre ítéltek, büntetését tavaly februárban változtatták át jakartai házi őrizetre.

A népszavazást az indonéz-pártiak és a függetlenség-pártiak hónapokon át tartó heves összecsapásai előzték meg, melyek során több mint 200 ember vesztette életét.

Külföldi megfigyelők szerint viszonylagos nyugalomban kezdődött a szavazás, bár Glenoban az ENSZ két megfigyelőjét ismeretlen fegyveresek megsebesítették.
Sokan tartanak attól, hogy kiújul az erőszak, különösen a sziget nehezen megközelíthető belső részein, ahol az indonéz-párti félkatonai szervezetek uralkodnak.

Az ENSZ küldötteinek minden igyekezete ellenére sem sikerült előcsalogatni azt a több ezer timorit, akik a hegyekbe menekültek az indonéz-párti milicistáktól rettegve.

A Nobel-békedíjas Carlos Belo püspök vasárnap úgy vélekedett, hogy addig el kellene halasztani a szavazást, amíg békés, nyugodt körülmények között nem lehet megrendezni azt.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár vasárnap felszólította a szemben álló timoriakat, hogy "a demokratikus folyamat tiszteletben tartásával" folytassák le a szavazást.

Juszuf Habibie indonéz elnök vasárnap a nemzeti televízióban felhívással fordult a kelet-timoriakhoz, hogy Indonézia keretein belül, "mint fivérek és nővérek építsenek tovább egy még virágzóbb jövőt".

Az indonéz katonaság 1975-ben, a portugál gyarmatosítók távozása után szállta meg Timor-sziget keleti felét (a másik fele már Indonéziához tartozott), s a durva katonai elnyomás a megszállás első éveiben a lakosság közel negyedének az életébe került.

(MTI)

Ajánló:

Képek és jelentések a több mint 200 000 kelet-timori halottat követelő erőszakhullámról. (angolul)

Korábban:

(1999.08.27.)