Nagyarányú részvétel mellett zajlott a kelet-timori népszavazás

Kelet-Timoron hivatalosan befejeződött a volt portugál gyarmat függetlenségéről rendezett történelmi népszavazás, helyi idő szerint 16 órakor bezárták a szavazóhelyiségek túlnyomó többségét. A szavazók nem szűnő áradata miatt egyes körzetekben azonban még leadhatják voksaikat a kelet-timoriak. Az autonómia és önállóság közötti választás a lakosság óriási tömegeit mozgatta meg, a helyi ENSZ-képviselet (UNAMET) becslései szerint már kora délután 79 százalékos volt a részvételi arány.

Az egykori gyarmattartó Portugália hétfőn teljes támogatásáról biztosította a kelet-timoriakat a referendum eredményétől függetlenül.
Antonio Guterres külügyminiszter a lisszaboni Renascenca rádióban kiemelte: Portugália nem fogja sorsára hagyni a független Kelet-Timort, amely egyaránt számíthat a nemzetközi közösség és Lisszabon támogatására, hogy "élvezhesse a békét, a gazdasági fejlődést és a jólétet".

A jakartai kormány természetesen az autonómiatervet pártfogolja, de korábban vállalt kötelezettségének megfelelően tiszteletben fogja tartani a referendum eredményét.

José Ramos-Horta száműzetésben élő ellenzéki vezető a Nobel-békedíjánál is nagyobb megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy népszavazáson Kelet-Timor önállóságára adhatta le voksát, de a függetlenségi harc "igazi hőseinek" a kelet-timori földműveseket nevezte, akik kölcsönkért lovakon ereszkedtek le a hegyekből a szavazóhelyiségekhez. A demokrácia gyönyörűségeként méltatta, hogy bebizonyosodott: egy szavazóurna fontosabb, mint az ágyúk vagy a gépfegyverek.

(MTI)

Ajánló:

Friss hírek Kelet-Timorról. Szavazzon a tartomány jövőjéről Ön is! (angolul)

Korábban:

(1999.08.30.)