41 ember sebesült meg a moszkvai bombarobbanásban

Moszkvában, a Kreml tőszomszédságában lévő Manyézs tér bevásárlóközpontjában robbanás történt kedden este. A detonáció után a moszkvai ügyészség ''terrorcselekmény ügyében indított nyomozást, mert a szélsőséges muszlimok a dagesztáni és csecsenföldi vereségeikért Moszkvai merényletekkel fenyegetőztek. A helyszínen a rendőrök egy magát "forradalmi íróknak" nevező csoport írásos üzenetét találta meg. A moszkvai mentőszolgálat tájékoztatása szerint a robbanásban 41-en sérültek meg.

A robbanás a föld alatti szupermodern és méregdrága bevásárlóközpontban történt, amely közvetlenül a Sándor-kert mellett található. A detonáció állítólag a negyedik földalatti szinten lévő játékteremben következett be, ahol az egyik játékautomata robbant fel. A robbanás az iskolai év első napján történt, amikor köztudottan a legnagyobb a vásárlási kedv. Az épület szerencsére nem Nem messze a bevásárlóközponttól négy hónappal ezelőtt már volt egy robbanás.

Az emberek elsősorban az üvegszilánkoktól sérültek meg. 24 sebesültet kórházban ápolnak, akik közül kilenc személy - közülük hat gyermek - állapota súlyos, de életük nincs veszélyben. Hárman szenvedtek súlyos sérüléseket, egyikük testfelületének 50 százaléka megégett. Egy személy életveszélyes állapotban van, életéért még szerda reggel is küzdöttek az orvosok.
A többi személy könnyebben sérült meg, őket a helyszínen részesítették ellátásban.

Jelenleg több szálon folyik a nyomozás, mert valószínű, hogy terrorcselekmény történt, ugyanis a dagesztáni vahabita akció kudarca, s a csecsenföldi bázisok elleni szövetségi légicsapások után a muszlim szélsőségesek válaszlépéseket helyeztek kilátásba Moszkva ellen.
Egy a magát "forradalmi íróknak" nevező csoport ugyanakkor írásos üzenetet hagyott a robbanás színhelyén, a Manyézs tér föld alatti bevásárlóközpontjában. A hírt közlő Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tájékoztatása szerint a mínusz harmadik szinten lévő játékteremben talált cédulán a következő mondat is szerepelt: "tisztelt nyárspolgár urak, nem tetszik nekünk a maguk életvitele".

A biztonsági szolgálat szerint 300 gramm TNT-vel egyenértékű robbanóanyagot tartalmazott a pokolgép. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy profi akcióról, avagy házilag készített robbanószerkezetről van-e szó.

Az orosz biztonsági erők a robbanás után megszigorították a Kreml, továbbá a környező közintézmények és utcák védelmét. A moszkvai közintézményeket, pályaudvarokat és repülőtereket eddig is megerősített rendőrjárőrök ellenőrizték, mert az orosz hatóságok a szélsőséges muszlim erők terrorakcióitól tartottak.
A bevásárlóközpont és a moszkvai rendőrség azonban a robbantás előtt nem kapott figyelmeztetést.

Jurij Luzskov moszkvai polgármester fokozott óvatosságra, éberségre intette az orosz főváros lakóit, s arra kérte őket, hogy ha bármilyen gyanús tárgyat fedeznének fel, azonnal értesítsék a hatóságokat.

(MTI)

Ajánló:

A cím magáért beszél. (angolul)