A török elnök megvétózta az amnesztiáról szóló törvénytervezetet

A török elnök, Suleyman Demirel szerdán nem hagyta jóvá az amnesztiáról szóló törvénytervezetet. Az elnök vétójával élt, és visszaküldte a javaslatot a parlamentnek.

A török elnök arra kérte a parlamentet, hogy változtasson meg két cikkelyt a törvénytervezetben úgy, hogy azok megfeleljenek az egyenlőség alkotmányos alapelveinek. Néhány újság azért támadta a törvénytervezetet, mert egyik cikkelye azoknak a bűnözőknek a szabadon bocsátását tartalmazza, akiket baloldali politikusok meggyilkolása miatt ítéltek el.

A törvény jelenlegi formájában drasztikusan csökkentené a törökországi börtönök népességét, közel 11 ezer politikai fogoly szabadulna a rácsok mögül.

A török alkotmány kimondja: a parlament megsemmisítheti Demirel vétóját, ha ismét változatlanul hagyja a törvényjavaslatot, de meg is változtathatják a tervezet egyes paragrafusait, mielőtt az megint az elnök elé kerül. A parlament munkája október elsejéig szünetel, és valószínűtlen, hogy kizárólag az amnesztiáról szóló törvényjavaslat megvitatása miatt összehívják.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló: