A kolumbiai televízió ezentúl fekete-fehérben tudósít az erőszakos cselekményekről

A televízióban látható erőszakos képek okozta egyre növekvő aggodalom és a nézők panaszai miatt a kolumbiai televíziókban ezentúl fekete-fehérben láthatók majd a véres gyilkosságokat tartalmazó képek. A polgárháborúba belefáradt lakosságnak elege van a világ erőszakos cselekedeteiről tudósító szörnyű képekből, ezért a hatóságoknak tenniük kellett valamit.

Itt az idő, hogy tompítsák a tévében látható erőszakot, a médiának fel kell lépnie ellene – állítja egy kolumbiai férfi. Egy anyának az a véleménye, hogy a tévék túl messzire mentek, mert gyerekei állandóan erőszakot és romlottságot látnak a televízióban.

Kompromisszumos eredményként arról született döntés, hogy az erőszakot ábrázoló képeket fekete-fehérben mutatja a tévé. A hírigazgatók szerint azonban az a feladatuk, hogy úgy meséljék el a történeteket, ahogy a valóságban megestek.

A kolumbiai RCN társaság hírigazgatója szerint a világ minden újságírójának az a feladata, hogy az igazságról adjon hírt. Arról pedig nem ők tehetnek, hogy Kolumbiában erőszakos a valóság.

A kritikusok szerint az erőszak ábrázolásának is megvan a határa, csak az a kérdés, hogy az erőszakot miként viszik be a nézők otthonaiba.

Ezentúl tehát a kolumbiai híradóban az erőszakot, gyilkosságot és szomorú családokat ábrázoló képeket fekete-fehérben láthatják a nézők.

Ajánló:

Beszélgetés Benjamin Spockkal a médiaerőszakról. (Népszabadság, 1998.04.01.)