A palesztin-izraeli békefolyamat kronológiája

A Wye Plantation-i megállapodás végrehajtásáról szóló egyezség a hatodik palesztin-izraeli egyezmény a titokban, 1993-ban Oslóban kezdődött tárgyalások óta. A békefolyamat főbb állomásait az alábbiakban ismertetjük.

- 1992. június: Izraelben a Jichák Rabin vezette Izraeli Munkapárt megnyeri a választásokat, és átveszi a kormányzást.

- 1993. január: Izraelben érvénytelenítik a törvényt, amely mindenféle kapcsolatot tilt a Palesztinai Felszabadítási Szervezettel (PFSZ).

- 1993. augusztus: az oslói titkos tárgyalásokon az izraeli és palesztin küldöttség alapjában véve megegyezik egy "területet békéért" elven működő megoldásban.

- 1993. szeptember 13: a washingtoni Fehér Házban Jichák Rabin miniszterelnök és Jasszer Arafat PFSZ-elnök aláírja az oslói egyezmény néven ismert alapvető szerződést, amely 1999. Májusára irányozza elő a végső rendezést. Az egyezmény felvázolja az izraeli csapatkivonást a Gázai övezetből és Ciszjordániából. A palesztinok úgy tekintenek a szerződésre, mint államiságuk egyfajta megfogalmazására az idegen uralom, a számkivetettség és a jogfosztottság hosszú évei után.

- 1994. május 4: megállapodás a Gázai övezetben és Jerikó térségében bevezetendő palesztin önkormányzat első szakaszáról. A Kairóban aláírt, Gáza-Jerikó egyezmény korlátozott önrendelkezést biztosít 2 millió megszállás alatt élő palesztin számára, és csapatkivonásra kötelezi Izraelt a Gázai övezet szinte teljes területétől, valamint a Jordán nyugati partján fekvő Jerikóból. Az egyezmény teszi lehetővé, hogy a száműzetésben élő Arafat 1994. júliusában hazatérjen palesztin földre.

- 1995. szeptember 28:
a washingtoni Fehér Házban ünnepélyes keretek között, az utolsó percekig tartó civakodás miatt az előre beharangozott időponthoz képest némi késéssel, Izrael és a PFSZ aláírja az úgynevezett második oslói megállapodást, amely az izraeli katonák ciszjordániai kivonulásának szakaszait rögzíti. A 400 oldalas megállapodás szerint 28 év megszállás után palesztin önkormányzat létesül Betlehemben, Dzsenínben, Nábluszban, Kalkiliában, Rámalláhban, Tulkarmban, Hebron egy részében és 450 faluban, ugyanakkor engedélyezi, hogy fennmaradjanak a zsidó telepek, amelyeket izraeli katonák védelmeznek.

- 1995. november 4: egy szélsőjobboldali zsidó fanatikus meggyilkolja Rabin miniszterelnököt.

- 1996. május:
a jobboldali-nacionalista Likud-tömörülés nyeri meg az izraeli választásokat. Simon Peresz ügyvezető kormányfő helyébe Benjamin Netanjahu, a Likud elnöke lép.

- 1996. szeptember: a jeruzsálemi óváros iszlám szent helyei alatt húzódó ókori alagút megnyitása heves palesztin tiltakozást vált ki. A véres összecsapásokban több mint 70 palesztin és 11 izraeli katona veszti életét.

- 1997. január 15: a palesztinoknak csak hosszas huzavona után sikerül megállapodni a Netanjahu-kormánnyal arról, hogy teljesítse régóta esedékes kötelezettségét és az izraeli hadsereg kivonuljon Hebron 80 százalékából, ahol ezután megalakuhat a palesztin önkormányzat. A városközpontban - izraeli katonák védelme alatt - fennmarad egy zsidó beékelődés. A hebroni egyezmény további ciszjordániai területek, kisebb települések átadásáról rendelkezik és számos kölcsönös kötelezettségvállalást tartalmaz. A washingtoni közvetítéssel megkötött egyezmény eszmei hátraarcot jelent a jobboldali Netanjahu számára, aki mindig is ellenezte a területet békéért elvet.

- 1997. március: a nemzetközi tiltakozás dacára Izrael megkezdi a Har Homa-i lakótelep építését a megszállt Kelet-Jeruzsálemben, noha lépése a nemzetközi jogba ütközik.

- 1997. július 30: két öngyilkos palesztin merénylő 17 izraeli életét oltja ki egy jeruzsálemi piactéren. Izrael lezárja a palesztin önkormányzati területeket, és leállítja a ciszjordániai csapatkivonást.

- 1997. december 23: Izrael az utolsó pillanatban elutasít egy amerikai közreműködéssel kidolgozott biztonsági megállapodást a palesztinokkal.

- 1998. január: Netanjahu hajthatatlansága miatt lemond Dávid Lévi izraeli külügyminiszter. Izrael bejelenti a ciszjordániai zsidó telepek kibővítését.

- 1998. március: az Egyesült Államok kompromisszumos tervet terjeszt elő, amely Ciszjordánia további 13 százakának kiürítését indítványozza Izraelnek. A palesztinok hozzájárulnak, Izrael elveti.

- 1998. október 23: Arafat, Netanjahu és Bill Clinton amerikai elnök kilencnapos Wye Plantation-i csúcstalálkozója után a washingtoni Fehér Házban aláírják az ugyancsak területet békéért elven nyugvó Wye Plantation-i egyezményt. Izrael hozzájárul, hogy Ciszjordánia további 13 százalékáról szakaszosan kivonja katonáit, és szabadon enged 750 palesztin foglyot. A palesztin vezetés vállalja, hogy megakadályozza az Izrael elleni terrorakciókat. Az egyezmény végrehajtását Netanjahu két hónappal később befagyasztja arra hivatkozva, hogy a palesztin fél nem teljesítette biztonsági kötelezettségeit.

- 1998. november: Izrael kiüríti Ciszjordánia további 2 százalékát. 250 palesztin rabot, többségében köztörvényes bűnözőt, kiengednek az izraeli börtönökből.


- 1998. december 14: a palesztin vezetés testülete Bill Clinton amerikai elnök jelenlétében megerősíti, hogy érvénytelennek tekinti a PFSZ alapokmányából már korábban törölt Izrael-ellenes cikkelyeket.

- 1998. december 16: Netanjahu leállítja a Wye Plantation-i egyezmény végrehajtását.

- 1999. május: Netanjahu választási veresége után kormányváltás Izraelben. Ehud Barak új miniszterelnök beiktatási beszédében ígéretet tesz arra, hogy újjáéleszti a békefolyamatot.

- 1999. július 11: az erezi határátkelőn tartott találkozón Barak határozottan megerősíti Arafatnak, hogy meg akarja valósítani a Wye-i megállapodásban foglaltakat.

- 1999. szeptember 3: nehéz tárgyalások után, amelyek már kudarccal fenyegettek a szabadságukat visszanyerő palesztin foglyok száma miatt, Barak és Arafat végül egyezségre jut abban, hogy módosított feltételekkel ugyan, de végrehajtja a Wye-i megállapodást. Az egyezség elérhetőbbé teszi a palesztinok álmát az önálló állam megalakításáról, mert immár a Jordán nyugati partvidékének 40 százaléka kerül ellenőrzésük alá. Biztonságos "folyosó" létesül a palesztin önkormányzati területek, a Gázai övezet és Ciszjordánia között, megkezdődik a gázai kikötő építése. Az egyezség új menetrendet irányoz elő a végső (izraeli-palesztin) békemegállapodásról szóló tárgyalásokra. Izrael a Wye-i megállapodásban rögzített számnál kevesebb, 350 palesztin fogoly szabadon bocsátását vállalja, és kiköti: nem engedi szabadon a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád tagjait, illetve olyan rabokat, akik izraelieket gyilkoltak meg. Az egyezményt szombaton este az egyiptomi Sarm-es-Sejkben írták alá.

(MTI)

Ajánló:

Angolul.