Az északírek egyszerre szeretnék a koalíciós kormány megalakítását és az IRA lefegyverzését

Észak-Írország lakosságának többsége azt javasolja, hogy egy időben történjen meg a kormányalakítás és az IRA félkatonai csoport leszerelésének megkezdése. Ez annak az augusztus végi közvéleménykutatásnak az eredménye, amely a békefolyamat megvalósításának a lehetőségeit mérte fel.

A közvélemény-kutatás szerint a protestáns ulsteri unionisták és a katolikus Sinn Fein támogatóinak nagy többsége amellett foglalt állást, hogy az északír koalíciós kormány megalakítása és a Sinn Fein hadseregének, az IRA terrorcsoport fegyvereinek beszolgáltatása egy időben kezdődjön el.

A felmérés kimutatta: a lakosság 63 százaléka azt akarja, hogy a leszerelés végrehajtásával ne várjanak 2000 májusáig, ahogyan a nagypénteki egyezmény fogalmaz, hanem már most valósítsák meg.

Természetesen a katolikus és a protestáns lakosság támogatása eltérő. Míg az ulsteri unionistákhoz kötődők 73 százaléka támogatja ezt a megoldást, addig a Sinn Fein szimpatizánsainak csak 54 százaléka tartja jónak ezt a megoldást.

David Trimble északír kormányfő, az ulsteri unionista párt vezére elfogadhatónak tartja azt a megoldást, hogy az IRA leszerelése és a a kormányalakítás egyszerre kezdődjön, de pártjának keményvonalasai azt akarják, hogy az IRA először szolgáltassa be fegyvereit ahhoz, hogy befogadják a Sinn Fein minisztereit a megalakuló kormányba.
A Sinn Fein viszont hallani sem akar leszerelésről, amíg a protestáns pártok nem hajlandók megosztani vele a hatalmat.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban: