Rendkívüli állapotot hirdettek ki Kelet-Timoron

Jusuf Habibie indonéz elnök kedd déltől rendkívüli állapotot hirdetett ki Kelet-Timoron, ahol a függetlenség mellett döntő múlt heti népszavazás után öldöklésbe és a lakosság elűzésébe kezdtek a Jakarta-párti milíciák. Folyamatosan érkeznek az erőszakhullám megfékezésére felszólító külföldi felhívások Indonéziába. Egyre több ország szavaz arra, hogy küldjenek ENSZ-békefenntartókat a térségbe, ehhez azonban az országnak el kell ismernie a független Kelet-Timort.

A rendkívüli állapot bejelentésével egyidőben ma délelőtt váratlanul az indonéz igazságügyi minisztérium hivatalába szállították "Xanana" Gusmaót, a Kelet-Timor elszakadásáért küzdő lázadók február óta házi őrizetben tartott vezetőjét.

Megfigyelők várakozása szerint a kormány szabadon engedi az 1992 novemberében bebörtönzött Gusmaót, miután abban reménykedik, hogy képes lesz hozzájárulni a béke helyreállításához Kelet-Timoron.

Jakarta már tegnap kilátásba helyezte: a héten szabadon engedi a függetlenségpárti vezetőt, ha Gusmao haladéktalanul visszatér Kelet-Timorra. E követeléséből azonban engedett, mivel Gusmao hívei aggodalmukat fejezték ki vezetőjük személyes biztonsága miatt.

''Indonéziának 48 órája van bebizonyítani, hogy a rendkívüli állapot révén képes megfékezni a milíciák vérengzését. Ellenkező esetben a világszervezettel kötött megállapodása értelmében fegyveres békefenntartókat kell behívnia az országba – közölte Alexander Downer ausztrál külügyminiszter.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint is a nemzetközi közösségnek "egyéb eszközökhöz" kell nyúlnia a kelet-timori rend helyreállítása érdekében, ha nem hozza meg a kívánt eredményt a szükségállapot kihirdetése.

Kofi Annan több, a válság megoldását szorgalmazó állam-, és kormányfővel tárgyalt a kelet-timorihelyzetről, illetve többször beszélt Habibie indonéz elnökkel is.
Egyre többen tartanák helyesnek ENSZ-békefenntartók Kelet-Timorba vezénylését, de: a világszervezetet köti az Indonéziával létrejött május 5-i megállapodás, amelynek értelmében nem lehet ENSZ-katonákat küldeni Kelet-Timorba, amíg a jakartai parlament nem érvényteleníti a terület 1975-76-os bekebelezését.

Annan szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megvitatja, miként lehetne ezt valamiképpen meggyorsítani, tekintettel arra, hogy az augusztus 30-i kelet-timori népszavazás a függetlenségpártiak nagy arányú győzelmével végződött.

(MTI)

Ajánló:

Friss hírek kelet-Timorról. (angolul)

Korábban:

(1999.09.06.)