Egy telefonáló szerint a szerdai moszkvai robbantás válaszlépés az orosz kormány csecsen és dagesztáni politikájára

A moszkvai robbantások és a múlt heti bujnakszki merénylet válaszlépés volt az orosz kormány csecsenföldi és dagesztáni lépéseire. Legalábbis ezt állította egy telefonáló az egyik orosz hírügynökségnek. Vlagyimir Rusajlo orosz belügyminiszter sem zárta ki korábbi nyilatkozatában, hogy a szerdai moszkvai robbanás terrorcselekmény volt, noha a szakértők elsősorban gázrobbanásra gyanakodnak.

A moszkvai robbantás és a bujnakszki merénylet válasz volt a békés csecsen és dagesztáni települések elleni támadásra - közölte csütörtökön egy kaukázusi akcentussal beszélő ismeretlen telefonáló az Interfax orosz hírügynökség moszkvai központjával.

A dagesztáni Bujnakszkban szombat éjszaka robbantottak fel egy ötszintes lakóházat - a gyanú szerint vahabita merénylők - gépkocsiba rejtett, csaknem 300 kilogrammos pokolgéppel. Itt 64 ember vesztette életét.

Az orosz légierő és tüzérség csütörtökön is támadott csecsen célpontokat a dagesztáni határ körzetében.

A szerda éjszakai moszkvai robbanás halálos áldozatainak száma csütörtök délutánra húszra emelkedett - köztük van egy gyermek is -, továbbá 149-en sebesültek meg, közülük 73-at ápolnak kórházakban.
A detonáció erejét jelzi, hogy a környező házakban is kitörtek az ablakok, néhol az ablakkeretek is, és azokban az épületekben is voltak áldozatok.

A robbanás helyszínén tovább kutatnak a mentőalakulatok, de munkájukat több tűzfészek is nehezíti, a lakóház alsó szintjén ugyanis építőanyag-raktár volt.

(MTI)

Korábban:

(1999.09.09.)