Elképzelhető, hogy terrorakció eredménye a lerombolt moszkvai emeletes ház

Az orosz fővárosban csütörtökre virradó éjjel robbanás rombolta porig egy nyolcemeletes lakóház harmadát. A leomlott panelek alól eddig 14 halottat és 115 sebesültet, közöttük 12 gyermeket emeltek ki a mentőalakulatok. Az első helyszíni jelentések gázrobbanásról szóltak, de később mind valószínűbbé vált a terrorakció gyanúja.

A szakemberek szerint az épület úgynevezett "külső gázvezetékkel" van ellátva, ami gyakorlatilag kizárja az ilyen nagy arányú pusztítást - a lakóház harmada, a hat lépcsőházból kettő teljesen összeomlott.

A helyszínre 60 rohamkocsival kiérkező tűzoltók gyorsan eloltották a robbanás okozta tüzet. Ugyanakkor a hatóságok az éjszaka tábori kórházat is telepítettek a sebesültek gyors ellátása
érdekében. Kutatók szerint még több tucatnyi ember lehet a törmelékek alatt.

Az orosz rendőrség is nagy erőkkel vonult ki, teljesen lezárta a robbanás helyszínét, ahol a belbiztonsági szervek nyomszakértői is megkezdték vizsgálódásukat.
A rendőrség szemtanúk vallomása alapján körözést adott ki egy mocsárszínű Ford ellen, amelyen röviddel a robbanás előtt négy férfi távozott a helyszínről.
Egyes lakók azt állítják, hogy közvetlenül a robbanás előtt becsapódást véltek hallani.

Az orosz hatóságok nyomozást indítottak a robbanás ügyében, de egyelőre nem közölték, hogy valóban terrorakciót gyanítanak-e.

Az orosz fővárosban a múlt hét keddjén a Kreml tőszomszédságában követtek el pokolgépes merényletet, a Manyézs tér alatti bevásárlóközpontban: a robbantásnak egy halottja és 40 sebesültje volt. Moszkvában akkor sem zárták ki, hogy a merényletnek köze lehet a feszült észak-kaukázusi helyzethez.
Emlékeztettek arra is, hogy a csecsen célpontok ellen végrehajtott légicsapások után a muszlim szélsőségesek terrorcselekményekkel fenyegették meg Oroszországot.

(MTI)

Ajánló:

A cím önmagáért beszél. (angolul)

Korábban:

(1999.09.01.)