ENSZ-határozatba ütközik az UCK koszovói hadtestté való átalakítása - egy belgrádi lap szerint

A koszovói nemzetközi jelenlétről rendelkező ENSZ-határozatba ütközőnek minősíti a szakadár albán fegyveres szervezet koszovói hadtestté alakításáról kötött egyezséget a Vecernje Novosti belgádi napilap. Az újság szerint az ENSZ és a NATO koszovói feladatát rögzítő BT-határozatot megsérti, hogy a "szakadár-terrorista" Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) 3000 fős, könnyű fegyverzettel rendelkező "koszovói hadtestté" alakuljon át.

A Vecernje Novosti szerint az a tény, hogy a felek másként értelmezik az egyezséget, csak megerősíti a félelmeket, hogy a független Koszovó vagy Nagy-Albánia megalapozását célzó újabb kísérletről van szó.

Az egyes diplomaták, illetve az UCK-vezetők nyilatkozatai nem hagynak kétséget afelől, hogy a BT-határozaton túlmutató döntésről van szó, az egyezség hatályon kívül helyezi az UCK teljes leszereléséről és feloszlatásáról kötött megállapodást. A Vecernje Novosti az albán szakadároknak tett nyugati engedményből azt a következtetést vonta le, hogy a KFOR, vagyis a Nyugat szeretné elkerülni a szakadárokkal történő fegyveres összeütközést, hiszen az az egész békefenntartást lehetetlenné tenné.

A koszovói kérdésnek ezért ismét a Biztonsági Tanács elé kell kerülnie, ahol elkerülhetetlen a vita a testület határozatainak értelméről.

(MTI)

Ajánló:

(Legfrisebb hírek, arzenál, menekülthelyzet, térképek.)