Gránáttámadás ért egy templomot Kelet-Timorban

Legkevesebb 100 ember meghalt, amikor Kelet-Timorban gánáttámadás ért egy katolikus templomot. A Vatikán azonnali beavatkozást sürget.

A kelet-timori Suaiban legkevesebb 100 embert gyilkoltak meg a függetlenségellenes milíciák egy katolikus templom elleni gránáttámadás során.
Az áldozatok között három lelkész is van - jelentette helyi misszionáriusok közlésére hivatkozva a Misna római hírügynökség.

A L´Osservatore Romano című vatikáni újság és a Fides vatikáni missziós hírügynökség hittérítőkre hivatkozva egyaránt megerősítette a mészárlás tényét, miközben az Ausztráliába menekült ENSZ-alkalmazottak még úgy nyilatkoztak, hogy vizsgálják a vérengzésről szóló híreket.

A Fides úgy tudja, hogy a támadás szeptember 6-án, éjfél tájban volt. "A hadsereg által támogatott félkatonai szervezetek Suaiban gránátokkal támadtak a parókiára. Egy lövedék a plébániába csapódott, és három papot megölt" - írta a Fides. A lelkészek közül ketten timoriak voltak, harmadik társuk Jáváról származott - olvasható a hírügynökségi jelentésben.

A vatikáni értesülésekkel szemben az olasz sajtó arról számolt be, hogy az áldozatokat bozótvágó késekkel mészárolták le. A meggyilkolt lelkészek közül egyelőre csak egy 34 éves pap, Tarcisius Dewanto személyazonosságát sikerült megállapítani - írta a Misna.

A római hírügynökségnek 24 órás megszakítás után sikerült ismét felvenni a kapcsolatot egy Diliben tartózkodó apácával, aki szerdán a következőket mondta: "Ha elutaznak az ENSZ-képviselők, akkor mindannyiunkat meg fognak gyilkolni. Az egész világ csak vitatkozik és mi itt pusztulunk el. Ez itt maga a pokol" - állította.

A Vatikán nemzetközi békeerő Kelet-Timorra küldését követeli. "Nem szabad elfogadnunk azt, ami Kelet-Timoron történik. A Vatikán ezért nemzetközi békecsapatok küldését szorgalmazza a feldúlt szigetfélre" - idézte Jean-Louis Tauran vatikáni külügyminiszter szavait a dpa német hírügynökség.

(MTI)

Ajánló:

Aktuális információk angolul

Korábban:

(1999. 09. 08.)