Magyarellenes hangulat Belgrádban

A vajdasági magyarok ideiglenes tanácsának célja Szerbia szétverése, a magyarlakta területek kiválása - állítja a kormánypárti Politika napilap. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ismételten cáfolja, hogy ilyesmire törekedne, és elveti a határmódosítás gondolatát.

A belgrádi napilap olyan összeállítást közölt, amelyben minden megszólaltatott elítélte az augusztus 20-án megalakult magyar ideiglenes nemzeti tanácsot. Az autonómiakoncepciót azonban nem csak a kormánypártok tartják veszélyesnek. Zoran Djindjics, az egyik legerősebb ellenzéki tömörülés, a Demokrata Párt elnöke bukaresti látogatásán tegnap meglepő kijelentést tett. Szerinte a Vajdaságban nem kell tartani a koszovóihoz hasonló helyzettől, mert "a kisebbségek aránya csak 35 százalék, és a magyarok kivételével a többiek valamennyien lojálisak a jugoszláv államhoz".

Djindjics nyilatkozata megdöbbentő - mondta az MH-nak Józsa László, a VMSZ alelnöke. A vajdasági magyar politikus annyira furcsállja a dolgot, hogy egyelőre azzal a fenntartással fogadja a kijelentést, hogy esetleg a román hírközlő szervek megfogalmazása nem volt pontos. "Mindenesetre a VMSZ magyarázatot fog kérni a Demokrata Párttól, mert Djindjicsnek semmilyen tényszeru oka nincs a magyarok lojalitásának kétségbe vonására" - mondta Józsa.

A napokban meglepetést keltett egy másik szerb származású expolitikus, Milan Panics nyilatkozata is. A volt jugoszláv miniszterelnök azt mondta, el tudná képzelni, hogy a Vajdaság akár Magyarországhoz tartozzon, mert a határoknak egyébként sincs jelentőségük. Panics kijelentését a szerbiai politikusok rendkívül hevesen elítélték. "Ismerve a szerb származású amerikai üzletember személyiségét, tudjuk, hogy a Vajdaság hovatartozása filozofikus felvetés volt, mert Panics abból indul ki, hogy a modern Európában a határoknak nem szabad jelentőséget tulajdonítani. Mi azonban tudjuk, hogy Szerbiában még a határok emlegetésének is negatív kicsengése van, és a VMSZ-nek semmi szándéka a határmódosítás gondolatával foglalkozni" - nyilatkozta Józsa László.

Felvetésünkre, hogy Szerbiában fokozódni látszik a magyarok elleni hangulatkeltés, a VMSZ alelnöke kijelentette: a hatalmi pártok szokásos pánikkeltési kampányáról van szó, ami azt hivatott igazolni, hogy "körülöttünk mindenütt ellenség van", Józsa meggyőződése, hogy az álláspont nem állná ki a higgadt tárgyalás próbáját. Ha lehetne tárgyalni, a mondvacsinált kérdések tisztázódnának - állítja a VMSZ.

Nagy Mélykúti Edit

(Magyar Hirlap)