Oroszország ellenzi, hogy Amerika rakétaelhárító rendszert telepítsen Alaszkába

A jelek szerint nem sikerült közelíteni az orosz és az amerikai álláspontot a rakétaelhárító rendszerekről szóló ABM-szerződés ügyében, a Moszkvában csütörtökön befejeződött külügyminiszter-helyettesi tárgyalásokon. Ezzel tehát kútba esett az az amerikai terv, hogy Alaszkába elhárító rendszert telepítsenek.

Strobe Talbott amerikai és Georgij Mamedov orosz külügyminiszter-helyettes kétnapos megbeszéléseinek csütörtöki fordulója elég rövidre sikeredett, s az amerikai diplomata nem is
nyilatkozott a sajtónak, amikor távozott az orosz külügyminisztérium vendégházából, a tárgyalások helyszínéről.

A moszkvai orosz-amerikai konzultációkon elsősorban biztonságpolitikai és fegyverzet-ellenőrzési kérdésekről tárgyaltak, de előkészítették az új-zélandi APEC-értekezlet keretében tervezett orosz-amerikai külügyminiszteri találkozót, illetve Bill Clinton amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő megbeszéléseit is.

Talbott munkalátogatásának a célja az volt, hogy folytatódjanak a hadászati kérdésekben több hónappal ezelőtt kezdett orosz-amerikai konzultációk. A két tárgyaló küldöttségnek így katonai szakértők szintén tagjai voltak.

Moszkvai diplomáciai források szerint a Talbott-Mamedov konzultációk fő témája - a START-III tervei mellett – a rakétaelhárító rendszerek korlátozásáról 1972-ben megkötött szovjet-amerikai ABM-szerződés volt.

Az Egyesült Államok ugyanis tervbe vette egy nemzeti, illetve regionális rakétaelhárító rendszer kifejlesztését. Washingtoni források szerint Alaszka területére kívánnak száz rakétaelhárító rakétát telepíteni, az esetleges észak-koreai, iráni vagy iraki rakétafenyegetés semlegesítésére.

Moszkva viszont változatlanul a hadászati biztonság alapelemének tekinti az ABM-szerződést, és elveti felülvizsgálatát, mert így a hadászati támadó fegyverzetek csökkentéséről és korlátozásáról megkötött szerződések is értelmüket vesztenék.

Folytatás szeptember 13-án, az orosz-amerikai védelmi miniszteri találkozón.

(MTI)

Korábban:

(1999.09.09.)