Összecsapások izraeli katonák és palesztinok között

Izraeli katonák csütörtökön Betlehem közelében összecsaptak több száz palesztin munkavállalóval, az összetűzésben öt palesztin megsebesült. Az izraeli munkahelyükre kora reggel útnak induló palesztinok nem tudtak arról, hogy Izrael - a zsidó újév péntektől vasárnapig tartó ünnepségeire való tekintettel - elrendelte a palesztin autonóm területek teljes zárlatát.

A csütörtök nulla órakor életbe lépett zárlatról a munkába igyekvő palesztinok csak akkor szereztek tudomást, amikor beleütköztek az izraeli hadsereg által felállított és őrzött úttorlaszba. A palesztinok megpróbáltak átkelni a torlaszon, de a katonák visszaszorították őket. A feldühödött tömeg köveket hajigált, amire a katonák könnygránátokkal és gumilövedékekkel válaszoltak.

A zárlatot azoknak az információknak a nyomán rendelték el, melyek szerint a hét végi ünnepségekre újabb Izrael-ellenes merényleteket időzítenek. Ilyen intézkedést lényegében minden zsidó ünnep alkalmából hoznak, de most a szokásosnál már egy nappal korábban életbe léptették. Feltehetően ez magyarázza a palesztinok meglepődését és dühkitörését, hiszen hiába keltek fel kora hajnalban, elvesztettek egy munkanapot.

Eközben a Sarm-es-Sejkben megkötött izraeli-palesztin megállapodással összhangban visszanyerte szabadságát 199 palesztin fogoly, akik a zsidó állam elleni cselekmények végrehajtása miatt izraeli börtönökben raboskodtak. Eredetileg 200 emberről volt szó, de az egyik palesztin, akinek már csak egy hete volt hátra a büntetéséből, felajánlotta, hogy válasszanak ki helyette egy másik elítéltet. Izrael visszautasította a javaslatot, így csak 199 fogoly került szabadlábra. Az izraeli hatóságok a kiszabadult palesztinokkal aláírattak egy olyan nyilatkozatot, amelyben kötelezték magukat, hogy felhagynak a terrorista tevékenységgel. A 199 érintett közül mindössze egy utasította el a nyilatkozat ellenjegyzését. A sarm-es-sejki megállapodás értelmében Izrael legközelebb október 8-án enged el további 150 palesztin foglyot. A harmadik csoportot december eleje előtt kell szabadlábra helyezni, de azoknak a palesztinoknak a számat, akik ebbe a csoportba tartoznak, még további tárgyalásokon döntik el.


(MTI)

Korábban: