Tojás- és joghurtzápor zúdult a francia prefektúrára

Többszáz felháborodott francia agrártermelő órákon át tojásokkal és joghurttal bombázta szerda éjjel Saint-Brieuc-ben az állam jelképének számító prefektúrát, de az ostrom ellenére a félszáz kirendelt csendőr nem avatkozott be.

A parasztok ezúttal is - hasonlóan a napokban országszerte tartott soktucatnyi akciójukhoz - a francia nagyáruház-lácok összefogása ellen tiltakoztak, követelve, hogy a francia állam akadályozza meg a termelők mind nagyobb kiszolgáltatottságát a felvásárló monopóliumokkal szemben. A szerintük nyomott árak felemelésére, a bevásárlóközpontok árképzésének átláthatóvá tételére, a termelők állami védelmére van szükség.

Saint-Brieuc-ben a parasztok a hétvége óta a Promodes-csoport egyik nagyáruházát tartották zárlat alatt, majd onnan vonultak a prefektúra elé, de előbb önkényesen lefoglaltak öt nagy áruszállító kamiont. A három-négyszáz dühös ember szalmabálákat gyújtott fel, majd a kamionok tartalmával felfegyverkezve tojás- és joghurtzáport zúdított az épületre.

Befejezve az épület elleni ostromot, utóbb a gazdák a kamionok megmaradt rakományát elkezdték szétosztani az utcákon. A hírre helyi lakosok kisebb tömege gyűlt össze, és több autós leállt, hogy megtöltse járművét az élelmiszerrel.

Lisieux-ben, ahol az agrártermelők két napig megakadályozták a Leclerc-csoport központi elosztójának munkáját - és ezzel a térség harminc nagyáruházának feltöltését - a blokád békésen ért véget, miután a szakszervezetek ígéretet kaptak, hogy hétfőn a kormány közvetítésével tárgyalásokba kezdhetnek az áruházláncok képviselőivel.

(MTI)

Ajánló:

(angol nyelvű oldal)