A Corriere della Sera budapesti riportja a Jelcin elnököt is érintő titokzatos egymillióról

Újabb bizonyítékokat fedezett fel a Corriere della Sera című olasz napilap Budapesten a Jelcin elnököt is besározó pénzügyi botrányról, a titokzatos egymillió dollár átutalásáról és az ügyletben részt vevő magyarországi fantomcégről. A lapban egész oldalas budapesti riport olvasható, ahol arra a kérdésre próbálnak választ kapni: létezik-e az a magyarországi vállalat, amelynek köze volt a Behgjet Pacolli, illetve Pavel Borogyin nevéhez fűződő titokzatos bankátutaláshoz.

A riport készítői azért indultak útnak Budapesten, mert ki akarták bogozni az igazságot abból a sok ellentmondásos állításból, amelyet Pacolli hangoztatott az elmúlt hetekben. Felidézik, hogy Pacolli eleinte azt állította: a pénzt Jelcin elnöknek utalta át, aki azokban napokban hivatalos látogatáson volt Budapesten. Később azonban Pacolli visszavonta ezt az állítását, és azt mondta: egy szállítójának küldte a pénzt. Ezután újabb változatot tárt a sajtó elé, miszerint az összeg címzettje egy Trynlo elnevezésű cég, amely a Mabetex (Pacolli vállalata) számára szervezett reklámot.

A riport készítői a magyar cégbíróságon nem találták nyomát Trynlo nevű vállalatnak, a CIB bankban folytatták a nyomozást. A bank vezetői banktitokra hivatkozva nem adtak felvilágosítást. Ám egy banktisztviselő, aki nevét nem adta a riporthoz, elmondta: az ügylet papírforma szerint valóban törvényesen zajlott, egy úr számlát nyitott, és Svájcból pénz érkezett erre a budapesti számlára. A Trynlo tulajdonosa, az interjúalany szerint egy orosz állampolgár, aki egy karibi közjegyző igazolását hozta. Ebből kiderült: a Trynlo nem más, mint egy offshore cég, amelyet adókijátszás céljából alapítottak. Az általa nyitott számla három évig élt, majd 1998 júliusában megszüntették.

Az interjúalany képtelenségnek nevezi azokat a Budapesten elterjedt híreszteléseket, amelyek szerint Borogyin vette volna fel a pénzt e számláról. Valójában a pénz három helyre utalták tovább: egyik része a genfi Deutsche Bankba, a másik az Egyesült Államokba, a harmadik pedig egy düsseldorfi japán bankba került. A banktisztviselő szerint olyan pénzek ezek, melyeket pénzmosás céljából utaltak egyik bankból a másikba, mindig valamilyen nagy európai cég kereskedelmi számláival kísérve. A Trynlo esetében például a Chemical Bank és a Bankers, Trust adta áldását a pénzügyletekre.

Ha a Trynlo csak egy fantomcég, egy postahivatal egymillió dollár átutalása számára, akkor az egész történetből csupán az ellentmondások a biztosak, a többit nehéz rekonstruálni - állapítja meg riportja végén a Corriere della Sera.

(MTI)

Ajánló:

(olaszul)

Korábban: