A KFOR nem engedélyezi a szerb hadsereg visszatérését Koszovóba

A koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) a közeljövőben nem adnak engedélyt a Jugoszláv Hadsereg (VJ) egyes alakulatainak - Belgrád részéről mind hangosabban követelt - visszatérésére a szerbiai tartományba.

Ole Jürgens, a békeerők egyik szóvivője Pristinában újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a KFOR dönti el, hogy mikor engedélyezi a jugoszláv hadsereg részleges visszatérését Koszovóba, ám a békeerők ezt egyelőre korainak tartják.

A szóvivő "tisztában van" azzal, hogy egyes koszovói szerbek szeretnék siettetni a VJ egységeinek újbóli bevonulását, de szavai szerint azok "más időzónában élnek". A jugoszláv hadsereg és a szerb rendőrség június elején, a NATO jugoszláviai légicsapásainak eredményeként vonult ki a főként albánok lakta tartományból. A hivatalos csapatkivonási egyezmény előirányozza ugyan bizonyos számú szerb személy visszatérését, ám ennek lebonyolítását további tárgyalásoktól tette függővé.

Belgrádi illetékesek, illetve a Koszovó védelméért is felelős jugoszláv harmadik hadsereg tábornokai az elmúlt hetekben egyre gyakrabban követelték a VJ részleges visszavezénylését. Arra hivatkoztak, hogy a békeerők nem védik meg a szerb lakosságot az etnikai indíttatású albán erőszakos cselekményektől, sőt, pártfogolják a szakadár albán fegyvereseket. Ez utóbbiak vasárnapig kaptak időt a teljes leszerelésre, ám vélhetően egyes csoportok kezében ezt követően is marad fegyver.

(MTI)

Ajánló:

(Az 1991-ben széteső Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság helyét egy virtuális ország vette át a neten, s ott mindenki miniszter lehet.)

Korábban:

(1999. szeptember 8.)