Havel jogkörének szűkítését tervezik

Václav Havel cseh államfő már a jövő tavasszal - három évvel megbízatási időszakának lejárta előtt - elveszítheti jogkörének jelentős részét, mert a két legnagyobb cseh párt módosítani kívánja az alkotmányt. Havel korábban már jelezte, hogy amennyiben a jogkörkorlátozások valóban megvalósulnának, az államfő csak bábu lenne a pártok kezében, s ő úgy véli, ilyen körülmények között nem kívánná ellátni feladatait.

Václav HavelA Milos Zeman miniszterelnök és elődje, Václav Klaus mindketten érdekeltek Havel jogkörének szűkítésében, mivel mindkettejük orra alá sok borsot tört a térség államfőihez képest politikailag aktívabb Havel. A szociáldemokraták és a konzervatív ellenzék rendelkeznek az alkotmánymódosításhoz szükséges parlamenti többséggel.

Petra Buzková, a szociáldemokraták alelnöke a párt vezetőségének hét végi ülése után úgy nyilatkozott, hogy a tervezett módosításokat úgy terjesztenék a parlament elé, hogy azok már jövőre életbe léphessenek.

Az államfői jogkörök szempontjából a legfontosabb módosítás az lenne, hogy az elnök a parlamenti választásokat követően ezentúl nem saját belátása szerint kérne fel valakit kormánylakításra, hanem kötelezően a legtöbb szavazatot kapott párt képviselőjét kellene megbíznia.
Hasonló módon a legerősebb parlamenti pártnak kellene először kormányalakítási megbízatást kapnia akkor is, ha bármilyen ok miatt egy kormánynak távoznia kellene.

A szociáldemokraták és a polgári demokraták abban is megállapodtak, ha egy államfő hat hónapig nem tudja ellátni hivatalát, akkor távoznia kell, és új elnököt kell választani.

Ugyancsak fontos változtatás lenne, hogy az ország pénzpolitikáját erőteljesen meghatározó banktanács tagjait a jövőben az államfő nem szabadon, hanem a képviselőház, szenátus és a kormány javaslatai alapján nevezhetné csak ki.

Milos Zeman és Václav Klaus pártja a lap szerint már abban is megállapodtak, hogy a jelenlegi arányos választási rendszert többségi elemekkel bővítik, hogy a választások után ne legyen szükség sok pártból álló koalíciókra. A tervezett módosítás ellen viszont a kisebb pártok tiltakoznak, mert nem értenek egyet szerepük korlátozásával.
Klaus nemrégiben kijelentette: a módosításra azért van szükség, mert a kis pártok a választások után gyakran olyan pozícióba kerülnek, hogy zsarolhatják a nagy pártokat, ami megengedhetetlen.

***

Átlőtték a nyakát a cseh államfő biztonságára felügyelő várőrség parancsnokának. Az elnöki rezidenciaként szolgáló Lány kastély parkjában egy szolgálatot teljesítő katona viccből parancsnokára lőtt, mert állítólag elfelejtette, hogy fegyvere töltve van és nincs bebiztosítva.
A parancsnokot azonnal a prágai katonai kórházba szállították és megműtötték. Állapota ugyan súlyos, de élete már nincs veszélyben.
A lövöldöző katonát letartóztatták és öt évi szabadságvesztés fenyegeti.
A tragédia idején Václav Havel barátaival vacsorázott és tárgyalt a kastélyban.

(MTI)

Ajánló:

Zemannak és Klausnak is miniszterelnökként lett elege Havel aktivitásából