Rekordot döntött a Milosevics lemondását követelő belgrádi tüntetés résztvevőinek száma

A hét elején kezdődött belgrádi tüntetéssorozat úgy látszik a hét végére népszerűvé vált, mert évek óta nem mozdultak meg a városban annyian, mint szombaton. Körülbelül 40.000 ember vett részt azon a tiltakozáson, amelyet már a héten ötödik alkalommal tartottak meg és amelyen Milosevics elnök lemondását követelte a tömeg. A tüntetők az ország nemzetközi elszigetelésével és életszínvonaluk rossz állapotával vádolják a politikust.

''Folyamatosan többen vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy október közepére tetőzik a létszám és végre elérjük, amire már régóta várunk'' - közölte Zoran Djindics, a Demokrata Párt és a Szövetség a Változásokért tömörülés vezetője.

Kitartás és nyerünk! - kiáltotta az éljenző tömegbe az ellenzéki politikus.


Ezrek tüntettek Milosevics lemondásáért Belgrádban.
A tüntetők kormányellenes szlogeneket énekelve, fütyülve és gúnyolódva vonultak el a kormány épületek előtt. A résztvevők szerint napról napra jobb a tüntetés hangulata.

A polgárok érdeklődésének folyamatos fenntartásáért az ellenzék álpereket mutat be esténként. A szombati per áldozata a szerb tájékoztatási miniszter, Alekszander Vicsics volt.

Nisben 4 ezren - kétszer annyian, mint tegnap - tüntettek az elnök lemondását követelve.

A megosztott jugoszláv ellenzék egyik szárnyát képviselő Szövetség megfogadta, hogy addig szervezi tüntetéseit, amíg sikerrel nem járnak. Véleményük szerint ez az utolsó esély arra, hogy lemondásra kényszerítsék az országot háborúba kényszerítő Milosevics elnököt.
Az elnököt teszik felelőssé a 11 hétig tartó Jugoszlávia elleni NATO légitámadásokért és a koszovói albánok népirtásáért.

A sikerre legalább 150.000 emberre van szükség Belgrád belvárosában - állítja a demokraták elnök-helyettese, Szlobodan Vuksanovics.

Djindics célja, hogy 2 millió ember vonuljon végig Szerbián jelezve, hogy a polgárok igen is változást akarnak.

Vuk Draskovics a Szerb Megújhodási Mozgalom vezetője - az 1996-97-es tüntetések fő szervezője - a mostani tiltakozó gyűlések létrehozásában ugyan nem vett részt, de jelezte, hogy a tüntetőkkel van.

A rendőrök eddig elrejtőztek, a kormányhivatalnokok azonban elítélik a demonstrációt és azzal vádolják az ellenzéket, hogy árulók és a NATO szolgái.

A tüntetők azonban remélik, hogy mind a rendőrök, mind a rendszer szolgái előbb-utóbb abbahagyják az idegeskedést.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

A háborúról készített dosszié.

Korábban:

(1999.09.21.)