Csecsen olajlétesítményekre mért csapást az orosz légierő

Az orosz légierő hat vadászbombázója csaknem egy órán keresztül támadta hétfőn a Groznij északi részén lévő olajkutakat és –tározókat. Több olajlétesítmény kigyulladt a csapások nyomán. Groznijban ugyanakkor békemenet indult a Baku-Rosztov országúton. Az orosz védelmi miniszter a terroristák teljes megsemmisítéséig folytatódó csapásokat ígér.

Az orosz marsall tagadta, hogy távolsági bombázókat is bevetnének a közeljövőben, szavai szerint a támadásokhoz elegendőek a hadszíntéri bombázók is.

Aszlan Maszhadov csecsen elnök kijelentette: változatlanul kész a politikai párbeszédre Moszkvával, hogy megóvja a békés csecsen polgárok életét. A csecsen elnök megesküdött arra, hogy mindent megtesz egy újabb orosz-csecsen háború megakadályozása érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő hétfőn, miután a Kremlben megbeszélést folytatott Borisz Jelcin elnökkel kijelentette, hogy az orosz-csecsen csúcs előkészítése "sohasem szünetelt, de arra csak akkor kerül sor, ha azt szükségesnek ítéli az orosz államfő" (Jelcin és Maszhadov legutóbb 1997-ben találkozott egymással). Putyin nem zárta ki találkozóját a csecsen elnökkel, de ismét feltételül szabta, hogy Maszhadov határolódjon el a nemzetközi terrorizmustól és ítélje el az oroszországi merényleteket.

Az orosz kormányfő - a Vremja című lapnak adott interjújában - emellett kizárta a szövetségi erők "rohamát" Csecsenföld ellen, éppen az emberáldozatok elkerülése érdekében, s a módszeres bombázások mellett foglalt állást, amelyek célja a terroristák által használt infrastruktúra megsemmisítése.

Groznijban hétfőn békemenet indult a Baku-Rosztov országúton. A háborúellenes megmozdulásra ugyanott és ugyanolyan felhívásokkal kerül sor, mint 1994 decemberében, amikor az orosz hadjárat ellen tiltakoztak a köztársaság lakói.

A csecsen-ingus határon változatlanul menekültek tízezrei várakoznak - kétnapi határzár után - vasárnap estétől csak a gyalog érkezőket engedi be, így gépkocsik ezrei alkotnak 15
kilométeres sort a határkörzetben.

Az orosz felderítés értesülései szerint csecsen fegyveresek 10-15 teherautót készítenek elő, hogy Mahacskalában, a helyi honvédelmi szövetség repülőtere ellen intézzenek támadást.

(MTI)

Ajánló:

Minden, amit csecsenföldről tudni érdemes. (angolul)

Korábban:

(1999.09.25.)