Felrobbant egy tűzijátékraktár Mexikóban

Legalább 50 ember életét vesztette, 76-an pedig megsebesültek, amikor a mexikói Celaya városban felrobbant egy gáztartály, valamint egy raktár, amelyben tűzijátékokhoz szükséges anyagokat tároltak.

A tragédia helyi idő szerint vasárnap délelőtt fél 12-kor történt. Valószínűnek látszik, hogy először a raktár robbant fel, majd negyedórával később újabb hatalmas erejű detonáció rázkódtatta meg a környéket, ugyanis a közelben lévő étterem gáztartálya is felrobbant.

A robbanások következtében óriási tűzvész keletkezett, amelyet a tűzoltók csak több órás megfeszített munka árán, a délután közepére tudtak ellenőrzés alá vonni. Hivatalos források és a helyi tömegtájékoztatási eszközök korábban egymásnak ellentmondó információkat közöltek a robbanások kiindulópontjáról és az áldozatok számáról.

A legvalószínűbbnek azonban az látszik, hogy a pirotechnikai eszközök tárolására szolgáló raktárban történt az első robbanás. Ezt a verziót támasztja alá a Notimex mexikói hírügynökség jelentése, illetve a helyi illetékesek nyilatkozata.

Az áldozatok nagy számát az indokolja, hogy a robbanás a város egyik élénk forgalmú negyedében történt. Ráadásul az első robbanás után nagy erőkkel vonultak a helyszínre a tűzoltók és a rendőrök, akik közül néhányan szintén életüket vesztették a második robbanás következtében. A félmillió lakost számláló Celaya Mexikóvárostól mintegy 200 kilométerre északnyugatra, Guanajuato szövetségi államban fekszik. Jelentős ipari város, ahol amerikai vállalatoknak is vannak érdekeltségeik, egyebek között textilipari és fémipari.

Mexikóban eddig a legsúlyosabb robbanás 1984 decemberében történt. Akkor San Juanicóban a mexikói olajvállalat (PEMEX) egyik üzemanyagraktára repült levegőbe, több mint 200 ember életét kioltva - emlékeztetett az EFE.

(MTI)