Már a nemzetközi békefenntartók felelnek a kelet-timori biztonságért

Az indonéz fegyveres erők hétfőn hivatalosan átadták a katonai ellenőrzést a kelet-timori nemzetközi békefenntartó erőknek (Interfet). Ezzel Indonézia megtette az első nagy lépést az általa 24 éve annektált terület elhagyására. A területen, azonban még mindig nincs rend, a kéksisakosoknak egyelőre nem sikerült megfékezni a milíciákat.

Az indonéz fegyveres erők Diliben lévő főhadiszállásán tartott ceremónia két főszereplője Kiki Syahnakri tábornok, a Kelet-Timoron lévő indonéz csapatok parancsnoka és Peter Cosgrove vezérőrnagy, a békefenntartók vezetője volt.

Ausztrál békefenntartók nyilakkal flfegyverkezett kelet-timoriakkal beszélgetnek.

Mindazonáltal meghatározott biztonsági feladatok ellátása, így a távközlési szolgáltatás és a repülőtér biztosítása továbbra is Indonézia feladata marad, és ennek megfelelően mintegy 1500 indonéz katona Kelet-Timoron marad.
Ezek a csapatok mindaddig a területen maradnak, amíg az indonéz parlament el nem törli a Kelet-Timor integrálását kimondó törvényt, és el nem ismeri függetlenségét.

A volt portugál gyarmat lakosságának túlnyomó többsége a függetlenség elnyerése mellett szavazott augusztus 30-án, az ENSZ által megszervezett népszavazáson. Az eredmény kihirdetése után elszabadult a pokol: indonézbarát milicisták és indonéz katonák karöltve gyilkoltak, romboltak és gyújtogattak.

Jóllehet Kelet-Timor székhelyén, Diliben már mintegy 3000 kéksisakos tartózkodik, a függetlenséget ellenző milicistákat továbbra sem sikerült megfékezni. Diliben vasárnap is számos helyen tűzvész pusztított.
A milicisták fenyegetései nyomán a nemzetközi békeerők vasárnap délután a kikötő közelében fekvő Tourismo nevű szállodába kísérték a külföldi újságírók egy részét. Egyúttal azt tanácsolták a Diliben tartózkodó több mint száz újságírónak, hogy saját testi épségük megóvása érdekében valamennyien gyülekezzenek ebben a szállodában, amelyet komoly biztonsági erők védelmeznek.

Eközben a CARE nevű ausztrál segélyszervezet Dili délnyugati részében lévő raktárát részben kifosztották. Mintegy 40 tonna rizst sikerült elhurcolni a támadóknak, mire az Interfet alakulatai ellenőrzésük alá tudták vonni a helyzetet.

Kelet-Timor más városaiban sem jobb a helyzet. Az Interfet felderítő repülésén részt vett újságírók tapasztalatai szerint a Dilitől 80 kilométerre nyugatra fekvő Balibo település lángokban áll, a 100 kilométerre távolabb fekvő Oquessi város 40 százaléka romokban hever, Suai várost pedig teljes egészében földig rombolták.

A hegyekben bujkáló menekültek megsegítésére az Interfet gépeiről 60 ezer adag fehérjével dúsított kétszersültet és 6000 darab katonai élelmiszercsomagot dobáltak le 150 kilométeres körzetben Dili körül.

Madeleine Albright amerikai külügyminiszter vasárnap arra figyelmeztette Indonéziát, hogy az Egyesült Államok nem csupán a kelet-timori eseményeket kíséri figyelemmel, hanem azt is fontosnak tekinti, mi történik a Nyugat-Timorban vagy Indonézia bármely más részén tartózkodó kelet-timoriakkal.
Albright, miután az ENSZ New York-i székhelyén megbeszélést folytatott Xanana Gusmao kelet-timori vezetővel, sajtónyilatkozatában felszólította az indonéz hadsereget, hogy "ne paktáljon" azokkal a milíciákkal, amelyek fellépnek a függetlenségpárti kelet-timoriak ellen.

(MTI)

Ajánló:

Friss hírek a zavargásoktól nem mentes Kelet-Timorról. (angolul)

Korábban:

(1999.09.22.)