Kofi Annan, az ENSZ főtitkára megbízta Mary Robinsont, a világszervezet emberi jogi főbiztosát, hogy állítson fel bizottságot a kelet-timori túlkapások kivizsgálására. Jakarta elutasította a nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását, de az ENSZ kitart amellett, hogy lefolytassa a nyomozást az indonézbarát milíciák és az indonéz hadsereg kelet-timori kegyetlenkedései után.

A főtitkár szeptember 28-án keltezett, New Yorkban csütörtökön ismertetett levelében hivatalosan Mary Robinsont nevezte ki a vizsgálóbizottság élére, és arra kérte a főbiztost, hogy december 31-ig készítse el jelentését, amely a Biztonsági Tanács és az ENSZ Közgyűlése elé kerül.

Fegyveres gerillák

Fotó: Darren Whiteside
Mary Robinson csütörtökön tartott New York-i sajtóértekezletén elmondta, hogy már a jövő héten igazságügyi orvosszakértőket, illetve más, az emberi jogokban járatos szakértőket küld
Kelet-Timorra. A bizottság elsősorban az augusztus 30-án tartott népszavazás utáni időszak eseményeire összpontosítja figyelmét, míg Indonézia emberi jogi bizottsága 1999. január 1-ig visszamenőleg veszi nagyító alá a történéseket.

Valószínűleg igen nehéz lesz dokumentálni a törvénysértéseket, mert a kormányhivatalokban és a hadsereg létesítményeiben megsemmisítették az iratok nagy részét. Mary Robinson viszont úgy véli, hogy nagy számban vannak túlélők, akik szemtanúi voltak a gyilkosságoknak, gyújtogatásoknak, fosztogatásoknak, ismerik a tetteseket, így számos bizonyíték áll majd rendelkezésre.

A főbiztos külön kiemelte annak fontosságát, hogy együttműködjenek Indonézia emberi jogi bizottságával. Megerősítette, hogy személyes tapasztalatai szerint az indonéz testület nagyon is komolyan veszi az erőszakos cselekedetekről érkezett jelentéseket, ideértve az indonéz hadsereg cinkosságáról és felelősségéről szóló állításokat, és ki fogja ezeket vizsgálni.

Mint ismeretes augusztus végén arról döntött a volt portugál gyarmat lakosainak többsége, hogy ezután független államban kíván élni. Az indonézbarát milíciák azonban ezt nem fogadták el, ezért valóságos népirtásba kezdtek. Az erőszakhullám megállításáért az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemzetközi békefenntartókat küldött a térségbe.

(MTI)

Ajánló:

Hírek, adatok és képek a volt portugál gyarmatról. (angolul)

Korábban:

(1999.09.28.)