Mexikóban immár 15-re emelkedett a csütörtöki földrengés ismertté vált halálos áldozatainak száma. Félő azonban, hogy számuk tovább növekszik, mert többen súlyos sérülésekkel fekszenek kórházban. Az ország középső és déli részét megrázó földrengés a Richter-skála szerint 7,4-es erősségű volt.

Epicentruma Oaxaca szövetségi állam csendes-óceáni partvidékén, Puerto Escondido várostól 15 kilométerre északra, Mexikóvárostól pedig 440 kilométerre délkeletre volt. Az epicentrum körüli 900 kilométeres sugarú körben mindenhol észlelték a földrengést.

A helyi idő szerint fél 12-kor bekövetkezett földrengés még a természeti katasztrófához hozzászokott mexikóikat is megrémítette, mivel szokatlanul hosszú ideig, egy perc tíz másodpercig mozgott alattuk a föld. Emiatt több százan idegsokkot kaptak, és kórházba kellett őket szállítani. Az országos telefonhálózat egy órahosszára gyakorlatilag megbénult, mert mindenki azonnal fel akarta hívni rokonait, ismerőseit.

José Murat, Oaxaca szövetségi állam kormányzója elmondta, hogy 12 ember vesztette életét az állam délnyugati részén, ketten pedig az állam azonos nevű székhelyén. Mexikóvárosban egy férfi halt meg, de őt az ijedtség miatt bekövetkezett szívroham ölte meg.

Oaxaca szövetségi államban mintegy 4000 épület rongálódott meg, és a hatóságok vésztervet készítettek a károsultak megsegítésére. A legkomolyabb anyagi károk Huatulco, Puerto Escondido, Puerto Angel, Pinotepa Nacional és Oaxaca városokban keletkeztek. Oaxacában a történelmi belváros épületei mellett megrongálódott a kormányzói palota és a központi kórház is, és sok esetben lakhatatlanná váltak házak. Mexikóvárosban több száz lakóház rongálódott meg kisebb mértékben, egy leomlott fal pedig tucatnyi gépkocsit temetett maga alá.

(MTI)

Ajánló:

Olvassa el a Tudomány csatorna összeállítását a földrengésekről!

Korábban:

(1999.09.30.)