Politikai követelésekkel állt elő az a kéttucatnyi mianmari (burmai) fegyveres fiatal, aki pénteken behatolt országa thaiföldi nagykövetségére, és ott túszul ejtett 30 embert, köztük a nagykövetet és munkatársait. Legutolsó kérésük egy 20 személy szállítására képes helikopter volt, amellyel állítólag a burmai határra akarnak repülni.

A burmai ellenzékiek egy bangkoki televíziós társaságnak faxolt üzenetükben követelték: a thaiföldi katonai vezetés lépjen velük politikai párbeszédbe, azonnal és feltétel nélkül bocsássa szabadon az összes politikai bebörtönzöttet és alakítson demokratikus parlamentet.

A túszszedő csoport azt állítja: nincs köze a thaiföldi ellenzékhez, a változásokat követelő hazai diákszerveződésekhez és nemzetközi nyomásgyakorló csoportokhoz, és magát az Elszánt Burmai Diák Harcosok szervezetéhez tartozónak nevezte.

A fegyveresek kijelentették: elszántságuk nem ismer határt, inkább harc közben halnak meg, semmint hogy követeléseik teljesítetlenek maradjanak Ugyanakkor elmondták: nem kívánnak egy túszt sem megölni, és nem akarják, hogy a nagykövetnek és családjának, a diplomatáknak, illetve a nagykövetségen rekedt tucatnyi külföldinek bántódása essen. A fegyveres csoport időközben szabadon is engedett három túszt: két biztonsági őrt és egy nagykövetségi kertészt.

(MTI)

Ajánló:

Az ország földrajza, történelme, kormányzata (angolul)