Az 1996-ban megválasztott csecsen parlament képviselői pénteken bejelentették Moszkvában, hogy felújítják tevékenységüket. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök illegitimeknek nyilvánította azokat a grozniji hatalmi szerveket, amelyeket nem az orosz törvényekkel összhangban választottak meg.

Az Aszlan Maszhadov csecsen elnök által feloszlatott törvényhozás Oroszországban élő képviselői pénteken találkoztak a kormányfővel, majd bejelentették: felújítják tevékenységüket, a közeljövőben megalakítják a száműzetésben működő csecsen kormányt, és az a céljuk, hogy minél előbb hazatérjenek Csecsenföldre, és ott folytassák munkájukat.

A Moszkvában ülésezni kívánó régi-új csecsen parlament munkájában valamennyi megválasztott, Oroszországban élő tagja részt kíván venni. Felhívásban fordultak Borisz Jelcin orosz elnökhöz: segítsen megteremteni munkájuk feltételeit. A dagesztáni néphez intézett üzenetükben bocsánatot kértek a Csecsenföldről a köztársaságba behatolt vahabita fegyveresek által végrehajtott gyilkosságokért.

A képviselőkkel lezajlott találkozója után Vlagyimir Putyin kijelentette: a munkáját felújítani szándékozó parlament Csecsenföld egyetlen olyan megválasztott törvényhozó szerve, amely összhangban van az orosz törvényekkel. Minden más hatalmi szerv illegitim, mert nem az Oroszországi Föderáció törvényeivel összhangban választották – mondta.

(MTI)

Ajánló:

Angolul olvashatja a szakadár állam történetét.