Korzikán csütörtök éjszaka hat városban egyidejűleg követtek el bombatámadásokat középületek ellen. Emberáldozatok nincsenek, de az anyagi kár jelentős.

A mostani akciósorozatot egyelőre senki nem vállalta magára, de a rendőrség szerint vélhetően politikai szándékkal követték el szeparatista csoportok.

A bombák az EDF áramszolgáltató vállalat, a takarékpénztár, az adóhivatal és posta egy-egy épületénél robbantak különböző városokban, anyagi károkat okozva.

Bonifacio közelében egy öttagú kommandó megtámadott egy nem korzikai személy tulajdonában lévő villát, és porig égette. (Két héttel korábban hasonló támadást hajtottak végre egy frissen odatelepült, breton farmer gazdasága ellen.)

Ajaccio és Lucciana térségében utóbb a csendőrök a helyi postafiók és egy pénzintézet előtt további két fel nem robbant pokolgépet is felfedeztek.

A hét elején két másik hasonló akciót intéztek az áramszolgáltató ellen, röviddel korábban pedig egy reptéri hangárt robbantottak fel. A merényleteket eddig senki nem vállalta magára, de az első sorozatot követően egy új titkos szeparatista szervezet, az Armata Corsa nevében jelentkezett egy telefonáló.

A merényletsorozatot a francia sajtó egyfajta válaszként értékeli Lionel Jospin miniszterelnök kijelentésére, aki szeptember elején Korzikára látogatva hangoztatta: politikai és gazdasági téren semmiféle előrelépésre nem számíthatnak a szigeten, amíg a korzikai társadalom a maga összességében a leghatározottabban el nem ítéli a helyi erőszakot.

A korzikai prefektus, Claude Erignac másfél évvel ezelőtti meggyilkolása óta a párizsi kormány intézkedések sorát hozta az évtizedeken át sajátosságai miatt kivételezett helyzetet élvező Korzikán, ahol az összefonódások, az adócsalás és a korrupció egyfajta sajátosság volt. Az állami jogrend érvényesítésére megerősítették a hivatalnoki, prefektúrai és adóintézményeket, valamint a rendőrséget is. Ennek ellenére folytatódnak a demonstratív akciók Párizzsal szemben, miközben a hatóságok máig nem akadtak nyomára sem a prefektus azonosított gyilkosának, sem a merényletsorozat elkövetőinek.

(MTI)